"Арестувайте ме!": Авторката на "Хари Потър" скочи срещу закон в защита на трансджендърите

3991
"Арестувайте ме!": Авторката на "Хари Потър" скочи срещу закон в защита на трансджендърите
Снимка: Getty Images

Авторката на "Хари Потър" - Дж. К. Роулинг, предизвика шотландската полиция да я арестува, защото се противопоставя на новото законодателство за престъпления от омраза, което влезе в сила в Шотландия.

Новите закони влязоха в сила на 1 април и така вече се смята за престъпление "разпалването на омраза" въз основа на възраст, увреждане, религия, сексуална ориентация, транссексуална идентичност или интерсексуалност. Лице извършва престъпление, ако разпространява материали или се държи по начин, "който разумен човек би сметнал за заплашителен или обиден", с намерението да подбуди омраза въз основа на една от тези характеристики. Ще бъдат въведени отделни закони за борба с женомразството като специфично престъпление, съобщи NME.

Още: Затвор до 7 г. за родители в Шотландия, отказващи на децата си смяна на пола

Какво написа Роулинг

Роулинг разкритикува новото законодателство в дълга публикация в социалната мрежа X, в която изброява транссексуални мъже, част от които са извършили престъпления срещу деца или жени. Според писателката проблемът на новия закон е, че защитава в голяма степен транссексуалните хора, за сметка на защитата на правата на истинските жени.

По темата: "Какво е жена?": Филмова сензация, която взриви мрежата (ВИДЕО)

В публикацията си Роулинг говори още за несправедливостта относно това как ще се разглеждат "сексуални престъпления, извършени от мъже, но записани като престъпления, извършени от жени". Тя отбелязва и "гротескната несправедливост да се позволява на мъже да се състезават при жените, несправедливостта на това работата, постиженията и възможностите на жените да бъде отнемани от транссексуални мъже".

"От няколко години жените на Шотландия са притискани от правителството и органите на реда да отричат това, което виждат очите им и това, което чуват ушите им, да отхвърлят биологичните факти и да приемат нео-религиозната концепция за пола, която е недоказуема и непроверяема", пише още Роулинг.

На финала на своя дълъг пост писателката добавя: "В момента съм извън страната, но ако това, което съм написала тук, се квалифицира като престъпление според условията на новия закон, очаквам с нетърпение да бъда арестувана, когато се върна в родината на шотландското просвещение".

Министър-председателят на Шотландия Хъмза Юсеф обаче се обърна към "дезинформацията", разпространявана по отношение на законопроекта, особено от джендър-критичните групи, като заяви, че съществува "тройно заключване" на защитата на словото - изрична клауза за свободата на словото, защита за "разумни" действия на всяко обвинено лице и съвместимост на закона с Европейската конвенция за правата на човека, пише БГНЕС.

Още: Папа Франциск покани на вечеря цял автобус с трансджендър жени (ВИДЕО)

Роулинг и противопоставянето ѝ на транссексуалните хора

Миналия месец Роулинг беше докладвана на полицията заради обвинения в трансфобски обиди, след като заяви, че телевизионната водеща Индия Уилоуби, която редовно е споменавана в публикациите на авторката в X, "не е станала жена" и "консумира женомразка мъжка фантазия за това какво е жената". Уилоуби тогава заяви, че думите на Роулинг са "в нарушение както на Закона за равенството, така и на Закона за признаване на пола", а по-късно написа в X, че това е регистрирано като инцидент, който не е свързан с престъпление от омраза. В отговор Роулинг заяви, че "полицията ще бъде много заета".

Авторката се сблъска с ответна реакция заради редица забележки, които бяха възприети като трансфобски, датиращи от 2020 г. Звездите от "Хари Потър" Даниел Радклиф, Ема Уотсън и Рупърт Гринт се изказаха срещу нейните възгледи и защитиха транссексуалните жени и мъже. Редица актьори пък застанаха на страната на на Роулинг, а сред тях са Евана Линч, Хелена Бонъм Картър и Джим Броудбент.

През октомври Роулинг заяви, че "с удоволствие" би отишла в затвора, вместо да нарича транссексуалните жени "жени".

Още: Заплашиха със смърт Дж. К. Роулинг след пост в защита на нападнатия Рушди

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа