Бивш външен министър на Великобритания поема хазната след уволнението на Куартенг

1629
Бивш външен министър на Великобритания поема хазната след уволнението на Куартенг
Снимка: Getty Images

Бившият британски външен министър Джеръми Хънт беше назначен за ръководител на британската хазна, след като британският премиер Лиз Тръс уволни досегашния британски финансов министър Куаси Куартенг.

55-годишният Хънт в миналото заемаше и поста на здравен министър, а също така направи два неуспешни опита да стане лидер на Консервативната партия (торите). Сега той заема най-висшия пост във финансовото ведомство на Обединеното кралство, след като Тръс уволни и Куартенг, и заместника му Крис Филип. Последният е преместен в кабинета на премиера и е заменен от Едуард Аргар, пише „Гардиън“.

Гаф: Британският външен министър се обърка дали жена му е японка или китайка

Новият външен министър на Великобритания Джеръми Хънт направи доста неловка грешка по време на първото си посещение в Китай. Той се объ...

Припомняме, че днес Тръс освободи историка Куартенг, който има и докторат по икономическа история, след само 6 седмици на поста. Причината - катастрофалният му минибюджет, който доведе до сътресения на пазара и при пенсионните фондове, както и до повишаване на лихвите по ипотечните кредити.

Хънт бе изместен към по-задните редици на партията, откакто Борис Джонсън стана министър-председател през 2019 г. Назначението му, изглежда, е в отговор на критиките на депутатите тори, че първоначалният кабинет на Лиз Тръс е бил избран по-скоро заради лоялност, отколкото заради компетентност и опит, като е бил попълнен почти изцяло от хора, подкрепили я в надпреварата за лидерския пост срещу Риши Сунак.

В надпреварата на торите за наследник на Тереза Мей през 2019 г. Хънт стигна до финалния кръг, но беше победен много лесно от Борис Джонсън при гласуването на партийните членове. През юли 2022 г. той се класира на последно място в първия кръг на гласуването на депутатите, като получи подкрепата на едва 18 свои колеги.

В британските медии дори вече се говори за такава криза на доверието у Лиз Тръс, че се стига дотам как кабинетът ѝ може да падне съвсем скоро. Политическият редактор и анализатор на BBC Никълъс Уот пише, позовавайки се на свои източници, че група тори планира следващата седмица да отправи призив за оставката ѝ. Те цитират като причина освобождаването на Куартенг, което според тях не е правилно, тъй като неговата финансова програма ѝ спечели лидерския пост в Консервативната партия.

Британските лейбъристи недоволни от бюджета на правителството

Във Великобритания ръководството на Лейбъристката партия заяви, че плановете на правителството да намали данъците ще облагодетелстват ...

На пресконференция след уволнението на Куартенг премиерът каза, че е абсолютно решена да остане на поста си. Въпреки това призна, че двамата с бившия вече министър са допуснали грешки в програмата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик, след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа