Боевете за Змийския остров. Защо това парче скала с площ 20 хектара е толкова важно?

36014
Боевете за Змийския остров. Защо това парче скала с площ 20 хектара е толкова важно?
Снимка: Фотонак / CC BY-SA 4.0

Украински дронове са нанесли удари по руската противовъздушна отбрана и корабите за снабдяване край украинския Змийски остров, потвърди британското министерство на отбраната. Министерството на отбраната на Русия на свой ред съобщи за отразяването на атаката на украинските Въоръжени сили.

В хода на продължаващите боеве край Змийския остров в Черно море украински безпилотни летателни апарати Bayraktar са поразили средства на руската противовъздушна отбрана (ПВО) и кораби за снабдяване, като по такъв начин са попречили на противника да подсили гарнизона си на острова. Тази информация, публикувана по-рано от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна (ВСУ), беше потвърдена в сряда, 11 май, от британското Министерство на отбраната.

В неговата сводка се подчертава, че руските системи за противовъздушна отбрана и снабдителни кораби са били слабо защитени след оттеглянето на руския флот към Крим поради загубата на крайцера "Москва". В същото време британското министерство на отбраната предупреждава, че ако Русия успее да укрепи позициите си с помощта на стратегически крилати ракети, противовъздушна и брегова отбрана, тя ще може да доминира в северозападната част на Черно море.

Боевете за Змийския остров

На 7 май оперативното командване „Юг“ на сухопътните войски на ВСУ съобщи, че дронове Bayraktar са унищожили три десантно-щурмови катера край Змийския остров.

Два дни по-късно, на 9 май, говорителят на руското отбранително министерство Игор Конашенков заяви, че от 7 май украинският Генерален щаб „по пряка заповед на Зеленски, с прякото участие на съветници от Съединените щати и Великобритания“ е планирал „голяма провокация“ за превземане на Змийския остров. По думите му по време на боевете Киев е загубил три бомбардировача, един изтребител, 10 хеликоптера, три десантно-щурмови катера и 30 безпилотни летателни апарата.

На 11 май руското отбранително министерство съобщи за унищожаването на още един дрон около острова.

Боевете в района на Змийския остров се водят от първия ден на войната. На 24 февруари руският крайцер „Москва“, който се приближи до острова, предложи на разположените там украински военни да се предадат и получи неприличен отговор, широко цитиран в социалните мрежи. След това се появи съобщение, че украински войници от острова са взети в плен. В същото време Министерството на отбраната на Руската федерация обяви преминаването на острова под контрола на руските войски.

Островът на Ахил

Змийският остров е парче скалиста земя в Черно море, на 37 км от брега на Одеса. В древни времена върху него е бил издигнат храм на митичния герой Ахил. Змийският остров заема площ от само около 20 хектара, като в най-тясната точка ширината му е не повече от 90 метра, а в най-широката - приблизително 560. Дължината на острова е 660 метра. От 2008 г. на това миниатюрно парче земя се намира село Бели, в което официално са регистрирани 50 души. Има също граничен пост, музей, фар и изследователска станция.

 

Змийският остров, 1896 г. Public Domain

Според древногръцките легенди именно на този остров, който тогава се е наричал Левка („Бял“), е бил пренесен прахът на Ахил. Героят от Троянската война, както е известно, загива от стрела в петата. През VI век пр.н.е. на пустинния и безлюден остров бил издигнат храм, към който плавали моряци с дарове. Също така, според легендата, щитът на Ахил е скрит на острова. Тази митична реликва така и не е открита, а самият храм бил разрушен при строителството на фар в средата на XIX век.

Но не тези обстоятелства правят Змийския остров толкова уникален и стратегически важен обект за Украйна. Това е единственият остров в западната част на Черно море, който всъщност е „врата” по пътя към пристанищните градове на Северното Черноморие и към устието на река Дунав.

Голямата делба в морето

През вековната си история Змийският остров неведнъж е преминавал от ръце на ръце. Тук са господствали древни гърци, скити, римляни, войници на Османската и Руската империя. Преди да се присъедини към Украинска ССР през 1948 г., островът принадлежи на Румъния. Руският президент Владимир Путин изрично споменава това в статията си от 12 юли 2021 г.

Той поставя предаването на Змийския остров наравно с "незаконното", според него, присъединяване на Крим към Украинската ССР. Така президентът на страната-агресор обосновава тезата си за „изкуствеността“ на формирането на Украйна като държава.

Но не само Руската федерация има претенции към Змийския остров. В началото на 2000-те, след откриването на значителни запаси от нефт и газ в черноморския шелф, Румъния заявява права върху този участък.

 

Shao / CC BY-SA 3.0

През септември 2004 г. нейното правителство подава иск (меморандум) пред Международния съд срещу Украйна заради принадлежност на морското пространство около острова. Основният аргумент на Румъния е, че островът на Ахил изобщо не е остров, а скала. Съответно територията около него е континентален шелф на румънското.

Проблемът е, че протоколът от 1948 г. за прехвърлянето на Змийския остров само установява крайната точка на държавната граница на СССР върху него, но не урежда въпросите за границите на континенталния шелф и икономическата зона наоколо.

По време на изслушванията пред Международния съд представители на Румъния директно апелират за незаконността на прехвърлянето на Змийския остров през 1948 г. Според тях този документ не е бил ратифициран от местния парламент и е бил приет под натиска на СССР.

Представителят на Украйна на този процес, извънредният и пълномощен посланик Владимир Василенко, обаче подчертава, че съдът на ООН не е взел решение относно законността на прехвърлянето на територии в украинско-румънския спор.

"Международният съд не е разглеждал въпроса за принадлежността на Змийския остров към една или друга държава. Съдът изхожда от факта, че островът е част от територията на Украйна", обяснява той пред „РБК-Украйна“.

Решението по украинско-румънския спор е взето от най-висшата международна съдебна инстанция в началото на февруари 2009 г. Темида отхвърля предложената от Румъния линия на морската граница, която обикаля украинския остров по дъга и се издига нагоре и на изток до бреговете на Крим. Не намира подкрепа и украинската версия на границата, чиято линия е от Змийския остров надолу успоредно на румънския бряг,.

Съдът на ООН смята украинския остров за толкова "незначителен" за определяне на морските граници, че просто прокарва границата по море между Украйна и Румъния по прост геометричен метод – чрез свързване на еднакво отдалечени точки от крайните брегови линии на двете държави.

Важно стратегическо значение

 

Скалистият бряг на острова. Aleksandr Litvinenko / CC BY 2.5

Стратегическото значение на Змийския остров не се ограничава до контрола върху територията, където, съдейки по данните от геоложките проучвания, се крият доста значителни запаси от въглеводороди. Много по-важното е, че контролът върху острова, който се намира на 37 километра от континента, позволява военен контрол над устието на Дунав и крайбрежните води в южната част на Одеска област.

Така че, след като сте се установили на Змийския остров, можете да проследите това въздушно и морско пространство, забелязвайки проникването на всякакви самолети и кораби.

През Втората световна война на Змийския остров се намира румънски гарнизон. Тогава островът се нарича Шерпилор. Оттам румънските офицери проследяват движенията на съветски самолети, летящи от Севастопол, за да бомбардират петролните находища в град Плоещ, а също така се опитвали да засекат движението на съветски подводници, които се насочват да атакуват морското пристанище в Констанца.

След войната територията на острова е завзета от радиолокационна група на съветските сили за противовъздушна отбрана, както и специален радиотехнически взвод от системата за брегово наблюдение на ВМС на СССР, оборудван с радарна техника. Тези части прикриват подстъпите към Одеса, за да осигурят своевременно нейната отбрана в случай на нападение от Северноатлантическия алианс. Чак до 1991 г. Змийският остров е затворена съветска военна база.

По този начин стремежът сега да си върнат контрола над острова не е опит за самореклама, както се опитват да представят някои блогъри. Украинските власти се стремят да защитят транспортния коридор в крайбрежните води, за да изпращат украинско зърно по море и да приемат кораби с оръжейни доставки от страните от НАТО. Ракетни атаки по железопътната инфраструктура значително могат да усложнят транспортирането на оръжия по суша.

Военното значение на Змийския остров винаги е било оценявано високо от военни анализатори, които многократно са отбелязвали, че островът-скала позволява доминиране в тази част от акваторията на Черно море.

„Руските сили могат да го превземат за един ден. Ако това се случи, те ще блокират движението на кораби за нас. На Азов почти са го блокирали и ако и тази посока бъде блокирана, това ще има много сериозни икономически и военно-политически последици. В това отношение островът играе стратегическа роля“, казва през август миналата година генерал Игор Романенко, бивш заместник-началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна.

През лятото на 2021 г. украинският президент Володимир Зеленски също посещава острова и ръководството на Министерството на отбраната му съобщава, че на Змийския остров е инсталирано оборудване за наблюдение на надводни и подводни цели, които Западът е предоставил на Киев.

Google Maps

„За северозападната част на Черноморието остров Змийският остров е централна точка за преминаване на основните крайбрежни пътища на морските кораби. Като се отчита, че той се намира на няколко десетки километра от делтата на река Дунав, която е речната врата към югоизточната част на Европа. Това е от стратегическо значение, защото ако на този остров има военна база или военна инфраструктура, е възможно да се блокират корабите, които влизат в тази река, както и тези, които излизат.

Имайки предвид държавите, които са наблизо – а това са Румъния, Молдова, Украйна – в известен смисъл това е точка на влияние върху тях, върху техните крайбрежни зони. И като се има предвид развитието на съвременните оръжия, достатъчно е да поставите поне пускови установки, и можете да държите цялата северозападна част на акваторията в непосредствена близост под прицел“, казва Александър Михайлов, директор на Бюрото за военно-политически анализи, цитиран от изданието "Украина.ру".

Според анализатора има основание да се смята, че битката за Змийския остров все още не е приключила. Украинските въоръжени сили могат да направят нови опити за десант на острова, за да установят непрекъсната морска комуникация между Одеса и пристанищата на страните от НАТО - такива като Истанбул, Варна, Констанца и Галац.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Втори руски военен кораб гори край украинския Змийски остров. Вероятно е ударен от ракета "Нептун"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа