Втори руски военен кораб гори край украинския Змийски остров. Вероятно е ударен от ракета "Нептун"

33170
Втори руски военен кораб гори край украинския Змийски остров. Вероятно е ударен от ракета "Нептун"
Снимка: стопкадър / 24 NEWS plus / YouTube

Руска фрегата, която е на въоръжение в Черноморския флот на Русия, гори край украинския Змийски остров. Това съобщава одеското издание "Думская". Украинският депутат Алексей Гончаренко казва, че фрегатата "Адмирал Макаров"* е "наказана от Бога на морето".

По предварителна информация на изданието "Думская" корабът е бил ударен от украинска ракета "Нептун". На борда на фрегатата е избухнал взрив, последван от пожар. Съобщава се, че руската авиация кръжи над този район на Черно море, а спасителни кораби от анексирания Крим са излезли на помощ на кораба.

Според медията информацията за експлозията на кораба се е появила на 5 май вечерта в социалните мрежи. Изданието "Думская" пише, че е "получило потвърждение, че такъв инцидент наистина се е случил". Все още обаче няма официално потвърждение от украинското Оперативно управление "Юг", отбелязва изданието.

Украинският депутат Алексей Гончаренко съобщава за инцидента с фрегатата в своя канал в Telegram.

"Да, да, разбрахте правилно! Богът на моретата отмъщава на агресорите на Украйна. Фрегатата "Адмирал Макаров" е заложена през февруари 2012 г. в корабостроителницата "Янтар" в Калининград и спусната на вода през септември 2015 г. А през 2022 г., когато взе участие в убийството на украинци, си го получи от Бога на моретата. Още не е последвал "Москва", но проблемите му започнаха", пише Гончаренко.

Според предварителната информация на Гончаренко фрегатата е сериозно повредена, но остава на вода. В бойни условия няма възможност за независима проверка на тази информация, пише изданието "Крим.Реалии".

Новината коментира в Telegram и опозиционният руски журналист Александър Невзоров, който днес е арестуван задочно от московския съд (в Русия смятат Невзоров за чуждестранен агент) по наказателно дело за разпространение на дезинформация за руската армия. Според съпругата му Невзоров се намира в Израел.

„Това, че украинците отново са ударили по някой черноморски военен кораб, е сигурно. Корабът е голям, претенциозен, гори ярко, изтичат мазут и кръв. Но все още няма абсолютна яснота как точно се казва корабът. Ударили са го подозрително лесно и бързо. Следващата фрегата на Руския флот вероятно просто ще бъде взета на абордаж“, коментира Невзоров.

Ресурсът Liveuamap твърди, че всъщност гори фрегатата "Адмирал Григорович" и публикува карта на предполагаемото ѝ място.

Кремъл няма информация за какъвто и да било инцидент с руски кораб в Черно море, коментира прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

По информация на "Крим.Реалии" в главната база на руския Черноморски флот в Севастопол се намира голяма част от руските бойни кораби, в морето са изведени шест кораба с ракети на борда.

Припомняме, че край украинския Змийски остров се намираше и флагманът на руския Черноморски флот - ракетният крайцер "Москва", който потъна на 14 април, докато бе изтеглян към пристанището, вследствие на мащабен пожар на борда. По потвърждение на Пентагона причината за гибелта на крайцера е атака от две украински ракети „Нептун“ на 13 април.

В същото време, според руското министерство на отбраната, екипажът с над 500 души бил евакуиран. До 22 април руските власти не разкриха информация дали има загинали в резултат на потъването на крайцера "Москва". Близки на моряци започнаха да съобщават за изчезнали безследно в социалните мрежи.

Руското министерство на отбраната призна за смъртта само на един човек на "Москва". От ведомството твърдят, че 27 моряци са в неизвестност, а 396 са евакуирани.

Според предварителна оценка от украинска страна Русия е успяла да спаси само 58 души от 510-членния екипаж на потъналия руски крайцер "Москва". Няма независимо потвърждение на данните за руските загуби на крайцера "Москва".

Крайцерът "Москва" участваше в операцията край Змийския остров в Одеска област, именно за него се отнасят станалите крилати думи „Руски военен кораб, иди на ***“.

*„Адмирал Макаров“ е третата фрегата от проект 11356Р "Буревестник" (другите две са „Адмирал Григорович“ и „Адмирал Есен“). Тези фрегати са предназначени за провеждане на бойни действия в океански и морски райони самостоятелно и като част от корабно формирование в качеството на ескортен кораб. Това сочи справка в руския Черноморски флот. Бойните възможности на кораба позволяват търсене и унищожаване на вражески подводници; противокорабна, противовъздушна и противоподводна отбрана на военни кораби и плавателни съдове в морето; подпомагане на бойните действия на сухопътните войски и осигуряване на морски десант.

Проектът на кораба е разработен от предприятието "Северно конструкторско бюро" и първоначално е предназначен за чуждестранен клиент - ВМС на Индия. По посочения проект за индийската страна в корабостроителницата в Санкт Петербург и Калининград в периода от 1999 до 2013 г. са построени 6 кораба.

Стражевият кораб „Адмирал Макаров“ е заложен в Калининград в Балтийската корабостроителница „Янтар“ на 29 февруари 2012 г. и е спуснат на вода на 2 септември 2015 г. През 2016 г. е прекласифициран във фрегата. Включен е в състава на Черноморския флот на 27 декември 2017 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Флагманът на Черноморския флот "Москва" вече принадлежи на Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа