Ще атакува ли Русия Киев? Освободен е човекът, прочул се с псувня срещу атакуващ руски кораб

6706
Ще атакува ли Русия Киев? Освободен е човекът, прочул се с псувня срещу атакуващ руски кораб
Снимка: Getty images

Ще се откаже ли Русия от идеята да обсади и превземе украинската столица Киев? Засега това изглежда неясно, а има и разнобой в изказаните позиции от големите западни държави.

Според САЩ, руските войници около Киев засега само се прегрупират, а не се изтеглят. Но британското министерство на отбраната вярва, че е много вероятно руснаците да насочат военните си усилия към пълно овладяване на Донецка и Луганска област, пише Kyiv Independent в своя профил в Twitter. Точно за това заговори руският военен министър Сергей Шойгу вчера (29 март).

"4 атаки на руски окупатори бяха отблъснати по направления на Донецка и Луганска през изминалите 24 часа. Унищожихме 7 танка, 7 БТР-а, 2 бронирани автомобили и противотанково оръдие. На временно окупираната територия на Луганска област окупационните власти планират да проведат поредната вълна на мобилизация от 1 април (бел. ред. - в руската информационна агенция "Интерфакс" има материал, че военните призовки, които ще се раздават от 1 април на руска територия, не били свързани със "специалната военна операция в Украйна". Призовки за набор ще получат 5% от младите руснаци, твърди Евгений Бурдински, началник на мобилизационното звено в руската армия). Не е изключено такива усилия да има и на окупираните наскоро територии на региона. Според наличната информация въоръжените сили на Руската федерация продължават да имат проблеми със сглобяването на подразделенията като личен състав", гласи обобщението за 29 март от Генералния щаб на украинската армия в официалния му профил във Фейсбук.

Освен това, от щаба пуснаха снимка, онагледяваща това, което знае целият цивилизован свят - че руската армия, по заповед на Владимир Путин, безмилостно бомбардира цивилни.

Опозиционната беларуска телевизия NEXTA съобщи в Twitter, че украинският граничар Роман Хрибов е бил освободен след размяна на военнопленици. Хрибов се прочу в цял свят при защитата на т.нар. Змийски остров – на призива на атакуващия острова руски кораб, той отговори: "Руский военный корабль, иди на хуй!"

Руското министерство на отбраната също не пропусна да се похвали с видео как с високоточно оръжие е унищожена позиция на ПВО ракети С-300 на Украйна.

И още

Роскомнадзор вече се готви да блокира Уикипедия. Причината – специализирана статия какво представлява войната в Украйна.

Освен това – Русия и Беларус не са поканени на 77-та годишнина от затварянето на лагера в Бухенвалд. Причината – убийството на Борис Романченко, който загина в дома си след обстрел в Харков. Романченко беше един от последните оцелели от Бухенвалд и икона на борбата срещу нацизма в Украйна.

ОЩЕ: ООН обвини Русия за предстоящата продоволствена криза

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа