Борис Джонсън: Най-богатите държави трябва да помагат повече с ваксините

1666
Борис Джонсън: Най-богатите държави трябва да помагат повече с ваксините
Снимка: Getty Images/Guliver

Напредъкът в борбата с изменението на климата би могъл да бъде осуетен от развиващите се страни, ако не им бъде предоставен равен достъп до ваксини, предупреди Борис Джонсън, докато богатите държави са подложени на все по-голям натиск да дарят повече дози ваксини, пише британският вестник The Observer, цитиран от БГНЕС.

Цифрите, събрани от Observer, показват, че най-богатите държави, включително Великобритания, имат достатъчно ваксини, за да ваксинират населението си повече от два пъти.

Борис Джонсън получи и втората доза ваксина срещу коронавирус

Британският премиер Борис Джонсън получи днес втора доза от ваксината на компанията AstraZeneca срещу коронавируса, предаде Ройтерс. П...

Преди тридневната среща на върха на Г-7, която започва в Корнуол в петък, все по-голям брой влиятелни фигури смятат, че несъгласуването на план за ваксинация на по-бедните страни може да доведе до отказ или неспособност те да работят с богати страни в борбата срещу климатичната криза.

Джонсън ще призове най-богатите държави в света да помогнат за ваксинирането на цялото световно население до края на 2022 г. „Ваксинирането на света до края на следващата година ще бъде най-големият подвиг в историята на медицината“, каза премиерът. „Призовавам колегите си от Г-7 да се присъединят към нас, за да сложим край на тази ужасна пандемия и да обещаем, че никога повече няма да позволим разрухата, причинена от коронавирус, да се повтори.“

В събота броят на хората във Великобритания, които са получили ваксина, достигна 40 милиона. Вестник Sunday Telegraph съобщи, че ръководителят на британската работна група за ваксини Кейт Бингам трябва да получи награда, която ще бъде представена в списъка с награди за рождения ден на кралицата следващия уикенд.

В ключова седмица за дипломатическите усилия на Обединеното кралство Джонсън се надява да използва срещата на върха на Г-7, за да постави основите на Cop26, жизненоважната среща на върха на ООН за климата, която ще се проведе в Глазгоу през ноември и на която се възлагат надежди, че богатите и развиващите се страни ще изпратят делегации. Но тъй като богатите нации се сблъскват с обвинения за презапасяване с ваксини, Пол Полман, бившият главен изпълнителен директор на Unilever и председател на Международната търговска камара, заяви, че двете най-големи глобални предизвикателства стават все по-тясно и по-опасно свързани.

Джонсън ще предложи на Байдън туристически коридор за ваксинирани

Британският премиер Борис Джонсън ще предложи на американския президент Джо Байдън да създаде туристически коридор между страните за в...

„Не можем да имаме глобална солидарност и доверие в борбата с изменението на климата, ако не проявяваме солидарност около ваксините“, каза Полман. „Развиващите се страни няма да дойдат с по-амбициозни цели (относно емисиите), ако не видят как развитите страни проявяват известна солидарност по отношение на ваксините и финансирането на борбата с изменението на климата.“

Шансовете за успех на Cop26, каза Полман, „ще бъдат значително по-високи, ако решим проблема с ваксината.“

Грета Тунберг заяви, че ще бойкотира Cop26, освен ако развиващите се страни не получат справедлив дял от ваксините, а някои неправителствени организации призоваха развиващите се страни в преговорите да направят същото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа