Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британското разузнаване: Русия и Беларус блъфират, за да объркат Украйна

21 октомври 2022, 14:18 часа • 3204 прочитания

Русия едва ли ще успее да разположи 15 000 военнослужещи в Беларус, които да се присъединят към беларуските военни в новата съвместна бойна група, както обяви Александър Лукашенко по-рано през октомври.

Владимир Путин не може да генерира боеспособни формирования в заявения размер, докато беларуските войски "поддържат минимални способности за провеждане на сложни операции", се казва в доклад на Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

Съобщението на Лукашенко "вероятно е опит да се демонстрира руско-беларуска солидарност и да се убеди Украйна да пренасочи сили за охрана на северната граница", пише още в доклада, базиран на данни от британското разузнаване.

На 14 октомври Беларус обяви режим на антитерористична операция и според независимото местно издание "Наша Нива" започна да провежда малка по мащаби скрита мобилизация, за да "окомплектова съществуващите бойни части".

На 10 октомври беларуският диктатор Лукашенко събра висшето военно командване и обяви, че страната му е започнала процеса на създаване на съвместно регионално военно командване с Москва. 

По думите му – 70 хиляди беларуски войници трябва да се обединят с до 15 хиляди руски военни. Властите в Минск публикуваха и видео, с което твърдяха, че войници от Руската федерация пристигат в Беларус. Към днешна дата обаче по-скоро е малка вероятността Москва да е разположила значителен брой военни в съседната страна – те са напълно съсредоточени в територията на Украйна.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес