Данни от т.нар. референдум: В окупираната Запорожка област 93% гласували за присъединяване към Русия

20175
Данни от т.нар. референдум: В окупираната Запорожка област 93% гласували за присъединяване към Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Около 93% от гласувалите в първите дни от референдума за присъединяването на Запорожка област към Русия са дали гласа си за влизането в състава на руската държава, сочат социологическите данни, цитирани от изцяло контролираната от режима на руския диктатор Владимир Путин руска държавна информационна агенция ТАСС. Според тях едва 7 на сто подкрепят украинския статут на областта, се казва в съобщението.

Големият боксов шампион и кмет на Киев Виталий Кличко вече се подигра с "референдума" още преди да стартира т. нар. гласуване - в профила си в Twitter той публикува допитване с въпрос "Искате ли Русия незабавно да се махне от украинските земи?". Отговорът е пределно ясен:

Междувременно т.нар. допитване в Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, при което няма никакви международни наблюдатели и не се спазват елементарни правила за сигурност и честност на вота, продължава. Назначените от Русия власти обикалят от врата на врата, придружавани от въоръжени войници, за да събират гласове за така наречения "референдум" за присъединяване към Русия, с което целят да узаконят предстоящото анексиране на украински територии от Москва. Но дори при тези условия протести срещу т.нар. допитване има - на места, където това е опасно за живота, защото руснаците са с оръжие в ръка на прага на всеки дом:

На фронтовата линия войниците също гласуват. Русия твърди, че така нареченото "гласуване" ще се проведе до вторник (27 септември). Западни медии обаче също успяват да обхванат духа на т.нар. допитване и какъв фарс представлява:

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в Ню Йорк, че регионите на Украйна, където се провеждат референдуми за присъединяване към Руската федерация, ще бъдат под "пълна защита" на Русия, ако бъдат анексирани.

Референдумите се провеждат въз основа на решенията на местните органи на властта. Условията за провеждане на тези референдуми са публикувани и след провеждането им, както вече казах, Русия, разбира се, ще уважи изразяването на волята на тези хора, които в продължение на много дълги години страдат от злоупотребите на неонацисткия режим, заяви външният министър на Русия Сергей Лавров. Думите на Лавров за пореден път следват пропагандата на Путин за управлението в Украйна: Путин се отказва от "денацификация": руснаците не разбират какво е това

От украинска страна, в градове като Краматорск (Донецка област - градът е под украински контрол, фронтовата линия е при Бахмут т.е. все още в Краматорск няма постоянни боеве), жителите гледат с ужас на организирания от Москва вот, който Киев и Западът категорично определиха за фалшив.

"Какво мога да кажа за референдума? Очевидно е незаконен - това е наша земя, украинска земя, и всички неща, които правят там, не знам, мисля, че просто нямат какво да правят в нашата земя. Ние сме украинци", казва жителка на Краматорск, цитирана от Euronews. 

Съюзниците на Украйна потвърдиха, че няма да признаят суверенитета на Русия в регионите. Но, както и в случая с Крим, веднъж осъществен, този ход може да се окаже труден за обръщане.

В коментар на изявлението на Лавров и на по-ранното изказване на руския президент Владимир Путин, че не блъфира за използването на ядрено оръжие, украинският външен министър Дмитро Кулеба определи думите им като „безотговорни“ и „напълно неприемливи“.

"Украйна няма да се предаде. Ние призоваваме всички ядрени сили да реагират веднага и да покажат ясно на Русия, че подобна реторика поставя света в опасност и няма да бъде толерирана", написа Кулеба в Туитър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Не се отказвайте, Русия ще бъде свободна": Навалная с призив към хората, които са против Путин

Нужни са военни: Американският сенатор Греъм призова Киев да снижи наборната възраст в Украйна

Германия: За Украйна има по-важни оръжия от "Таурус", ще ѝ дадем боеприпаси

Си Дзинпин отива при Макрон, иска Русия да участва в конференция за мир

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа