"Дебили": Загубите в Украйна накараха руски блогъри и медии да реват като бити мечки

8583
"Дебили": Загубите в Украйна накараха руски блогъри и медии да реват като бити мечки
Снимка: Getty Images

Поредната катастрофална загуба на руската армия на бойното поле в Украйна – освобождаването на Лиман от украинската армия, предизвика гръмки оплаквания и горчиви констатации от руските военни кореспонденти. Дори официални руски медии не крият разочарованието си и даже отправят критики, чийто адресат е руският диктатор (президент) Владимир Путин. Това е заключението на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния му доклад за войната в Украйна.

Поражението в Лиман буквално отприщи негативизма на руска земя – дори повече, отколкото загубите в Киев и Харков. Примерите за мрачните настроения в Русия не са един и два, но може би най-красноречива е публикация, в която пише, че 70% от руската армия се състои от дебили, които не подлежат на обучение. "Нашата армия е сборище от мафиотски кланове и групировки, които постоянно враждуват".

Показателно е, че дори в обзорно предаване на НТВ имаше директна критика към Путин, защото е обявил анексиране на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области, при положение че те не са завладени изцяло в административните им граници и дори сегашният фронт не е подсигурен. Съответно, беше изразено съмнение, че е възможно някога Руската федерация да окупира изцяло въпросните области.

Друг много важен момент – избухването на Рамзан Кадиров срещу генерал-полковник Александър Лапин. Кадиров беше подкрепен от създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин и именно това показва колко големи разломи има в оперативното командване на руските части в Украйна. Хората на Кадиров и Пригожин са основата на руската операция в Донбас, но между двамата също не цари особено разбирателство. А техните думи накараха дори и контролираните официално от Кремъл медийни канали да им обърнат внимание и дори да подсилят критиките им. Освен всичко друго, с публичните си изказвания и Кадиров, и Пригожин нанасят удар по авторитета на Путин, тъй като отдавна се говори, че той лично ръководи руските военни в Украйна чрез генерал Лапин. Путин специално похвали Лапин, след като руснаците превзеха Лисичанск на 24 юни. И едва ли има хора, които да не са наясно, че зад решението руснаците да стоят в Лиман без достатъчно подкрепления в отчаян опит да го задържат стои и руският президент, а не просто генерал Лапин. Със сигурност Кадиров и Пригожин като част от вътрешния кръг на руския диктатор са наясно с това и отговаря посредством официални руски медии и военни кореспонденти в Телеграм, които коментират думите на Кадиров към Лапин като твърде сурови и които хвърлят повече вина за поражението в Лиман директно на руското военно министерство.

Всичко това показва, че алтернативните източници на информация дори в Русия категорично се различават от официалната линия на Кремъл. Официалните съобщения от руското военно министерство наблягат на "общ прогрес" на фронта, без детайли и подробности. Всъщност, досега Кремъл не е признал нито едно руско поражение в Украйна, с изключение на загубата на Харковска област, след пораженията в Балаклея, Купянск и Изюм.

Според проучване на независимия руски социологически център "Левада", над 50% от отговорилите се страхуват, че развитието на войната в Украйна ще доведе до пълна мобилизация в Русия. А там, освен настъплението в Харковска и Херсонска област, украинската армия успешно спира руските сили, опитващи да стигнат до Бахмут и Авдеевка в Донецка област – съгласно сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия. А вече има данни, че от Лиман украинската армия тръгна напред и атакува Кремена - явен знак, че Украйна се цели в освобождаването на Луганска област.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Папата каза накъде ни тласка любовта

Армения блокира предаванията на острие №1 на руската пропаганда

Нов етап: Руснаците стреляха за първи път по Харков с модифицирана авиобомба с голям разрушителен ефект (ВИДЕО)

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа