Държавни служители в Русия харчат милиарди рубли за пътувания със самолети

2300
Държавни служители в Русия харчат милиарди рубли за пътувания със самолети
Снимка: Getty Images/Guliver

От Transparency International Русия са изчислили разходите за самолетни пътувания от руски служители. Само полетите на ръководителя на Министерството на промишлеността и търговията Денис Мантуров през 2019 г. струват на държавната хазна 200 милиона рубли.

Руските министри и техните подчинени масово летят в командировки за сметка на бюджета, а някои дори използват частни полети, показва разследване на антикорупционната организация Transparency International Русия, чиито материали бяха публикувани на нейния уебсайт.

Руски кмет купи коледна елха за града за 18 млн. рубли

Градските власти на Кемерово решиха да закупят ново коледно дърво за 18 милиона рубли (около 300 000 долара), защото предишното е монти...

Според организацията само министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров за деветте месеца на миналата година е извършил 57 полета с частни самолети, разходите за които са оценени на повече от 200 милиона рубли.

Разходите за самолетни пътувания от федералните държавни служители от 2018 г. надхвърлят 6 милиарда рубли, изчислява вестник "Ведомости" въз основа на данни за обществените поръчки. Освен това, тези данни се основават само на поръчките на девет от 21 министерства, информацията за които е публично достъпна.

Transparency International анализира транспортните разходи на четири министерства, които публикуват подробна информация за полетите на държавния портал за обществени поръчки: Министерството на промишлеността и търговията, Министерството на финансите, Министерството на културата и вече премахнатото Министерство на въпросите на Северен Кавказ.

"Процентът билети за бизнес класа от проверените органи на властта е 60-80% от общата цена на полетите", се казва в разследването. Организацията отбелязва, че цената на билет бизнес класа надвишава този в икономична класа с три до осем пъти или повече. В същото време дори тези служители, които трябва да пътуват по статут с икономична класа, летят в бизнес.

Русия и Китай ще се разплащат в национални валути

Руският президент Владимир Путин заяви след разговорите си с китайския президент Си Цзинпин, че Русия и Китай ще развият практиката на ...

Материалите на Transparency International съобщават още, че шефът на Министерството на промишлеността и търговията Мантуров ползва два частни самолета – Сухой Суперджет и Ту-204. Организацията допуска, че министърът ги използва не само за официални, но и за лични цели.

Няколко пъти според нея самолетите кацали в Геленджик, където семейство Мантурови има бизнес и недвижими имоти.

И Мантуров не е единственият руски служител, който предпочита частната авиация. През октомври 2019 г. частен самолет "Бомбардие" доведе на работна среща във Воронеж вицепремиера Татяна Голикова и бившия министър на образованието Михаил Котюков, се казва в разследването. През същия месец бившият министър на спорта Павел Колобков посети Казан с бизнес самолет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа