ЕК предложи електронна шофьорска книжка и отнемането ѝ да важи за целия ЕС

6471
ЕК предложи електронна шофьорска книжка и отнемането ѝ да важи за целия ЕС
Снимка: Pexels

На 1 март Европейската комисия представи предложения за модернизиране на правилата за издаване на свидетелства за управление на МПС. В тях е включено въвеждането на електронна шофьорска книжка, валидна в целия ЕС.

Предлагат се и нови разпоредби за улесняване на трансграничното прилагане на правилата за движение като например отнемането на книжка да важи за територията на целия Европейски съюз.

През 2022 г. по пътищата на ЕС са загинали над 20 000 души, като повечето жертви са били пешеходци, велосипедисти и ползватели на скутери и мотоциклети, заявиха от ЕК. Затова целта е новите правила да подобрят безопасността за всички участници в движението и да помогнат на ЕС да постигне своята "Визия нула" - до 2050 г. да няма смъртни случаи по пътищата на ЕС.

В изявлението се казва, че правилата ще позволят на младите водачи да придобият опит чрез схема за шофиране с придружител - от 17-годишна възраст младите хора ще могат да се учат да шофират и да получат свидетелство за управление. Тези, които преминат на 17 години, ще могат да шофират самостоятелно от 18-ия си рожден ден и да работят като професионални шофьори. Това ще спомогне за справяне с настоящия недостиг на водачи.

Предложението за шофьорските книжки изменя съществуващото законодателство на ЕС и е вдъхновено от най-добрите практики, които вече са в сила в няколко държави членки, съобщават от Комисията.

Основна цел на новите правила ще бъде подобряването на безопасността по пътищата с помощта на няколко мерки. Сред тях са изпитателен срок от поне две години за начинаещите шофьори след полагане на изпит и правило за нулева толерантност към шофирането в нетрезво състояние.

ЕК предлага да се адаптират обучението и изпитите за водачи, за да бъдат те по-добре подготвени за присъствието на уязвими участници в движението. Това ще спомогне за подобряване на безопасността на пешеходците, велосипедистите, както и на ползвателите на електронни скутери и електронни велосипеди, тъй като ЕС преминава към по-устойчива градска мобилност, се казва в доклада.

Освен това водачите ще бъдат насърчавани да актуализират уменията и знанията си за шофиране, за да бъдат в крак с технологичното развитие.

"За да се опрости признаването на шофьорските книжки между държавите членки, Комисията предлага въвеждането на цифрова шофьорска книжка, което е първото в света", заяви ЕК. "Замяната, подновяването или подмяната на свидетелството за управление на МПС ще бъде много по-лесно, тъй като всички процедури ще се извършват онлайн".

По същия начин гражданите на страни извън ЕС, в които стандартите за пътна безопасност са сравними, ще могат по-лесно да заменят своята шофьорска книжка с такава на ЕС, се казва в изявлението.

Електронната шофьорска книжка вече е разработена и тествана в Швеция. Свидетелството за управление на МПС представлява смарт карта, съдържаща лична информация за водача, включително кои видове превозни средства или дори отделни превозни средства има право да управлява. Смарт картата служи като ключ за запалване и превозното средство се запалва само ако има съответствие между картата и колата, пише в сайта на Еврокомисията.

С подкрепата на Шведската пътна администрация е проведено полево изпитване с 15 превозни средства. Стига се до заключението, че концепцията работи на практика и че би могла да има голям ефект върху безопасността на движението, като предотвратява нерегламентираното шофиране и кражбите на автомобили. Потребителите нямат проблеми да свикнат с шофьорската книжка и като цяло отношението им към новата система е положително. Въпреки това има много практически въпроси, които трябва да бъдат решени, преди да се осъществи широкомащабно въвеждане.

Комисията предлага също така да се засили ролята на установените национални звена за контакт, за да могат те да си сътрудничат по-добре с правоприлагащите органи, участващи в разследването на нарушенията. Това би довело до преодоляване на настоящите недостатъци в сътрудничеството между държавите членки при разследването на престъпления.

Освен това действащият закон обхваща някои от най-честите и тежки нарушения, като например превишаване на скоростта и шофиране в нетрезво състояние. Комисията предлага да се разшири обхватът на обхванатите нарушения на правилата за движение по пътищата, като се включат: неспазването на достатъчна дистанция от превозното средство отпред; опасно изпреварване; опасно паркиране; пресичане на една или повече плътни бели линии; шофиране в неправилна посока; неспазване на правилата за използване на аварийни коридори и използване на претоварено превозно средство.

ОЩЕ: Предлагат отнемането на правоспособност на водач в страна-членка да важи в целия ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com