ЕК препоръча Украйна и Молдова да станат кандидати за ЕС, но отхвърли Грузия

1933
ЕК препоръча Украйна и Молдова да станат кандидати за ЕС, но отхвърли Грузия
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия официално препоръча Украйна да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз. Финалното решение обаче трябва да бъде взето единодушно от държавните и правителствените ръководители на 27-те страни членки. Очаква се становището на Европейския съвет да бъде дадено следващата седмица.

Молдова може да получи същия статут, но ЕК не препоръча той да бъде даден на Грузия.

Връчването на статут на кандидат е първата формална стъпка в дългия и сложен процес на присъединяване към ЕС, който по принцип отнема повече от десетилетие.

Коя държава иска и коя не иска Украйна да стане кандидат за член на ЕС

Страните от ЕС подкрепят Украйна във войната, но заемат напълно различни позиции, що се отнася до искането на Киев да получи статут на ...

"Това, разбира се, става при условие че страната (б.а. - Украйна) ще извърши още редица важни реформи", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на пресконференция в петък. Така тя потвърди очакваната информация, че Комисията ще иска от Киев да изпълни условия, свързани с принципа на върховенството на закона, правосъдието и борбата с корупцията.

Страните членки на блока са разделени в позициите си дали Украйна трябва да получи статут на кандидат за ЕС. Португалия и Нидерландия (която настоява за "строг подход" към Киев) са най-явните критици на това решение, докато Полша, Литва, Латвия и Естония го подкрепят. В техния лагер премина и Дания - първоначално страната изглеждаше против, но външният им министър даде гаранции, че Киев ще получи подкрепа от Копенхаген. Франция и Германия са критикувани, че не заемат ясна позиция.

Според поддръжниците на статута на кандидат за Киев - това ще позволи на украинските лидери да покажат, че страната им има светло бъдеще след края на войната. В същото време ще започне интегрирането на държавата в блока, който ще финансира голяма част от възстановяването ѝ, ще отпрати и ясно послание към Владимир Путин. Евролидерите, които се противопоставят, изтъкват тезата, че в нормални времена Украйна не изпълнява изискванията за начало на преговорите за членство. Освен това цитират забавянето на същите тези преговори със Северна Македония и Албания.

„Според ЕК Украйна ясно демонстрира стремежа и решимостта си да спазва европейските ценности и стандарти", заяви Фон дер Лайен, като добави, че страната вече е въвела около 70% от правилата, стандартите и нормите на ЕС. „Важната работа обаче предстои – по отношение на върховенството на закона, олигарсите, борбата с корупцията и фундаменталните права. Напредъкът зависи изцяло от Украйна“.

"Всички знаем, че украинците са готови да умрат за европейската перспектива", добави тя. "Искаме те да изживеят заедно с нас европейската мечта“.

Песков: Русия следи с повишено внимание решението на ЕС за членството на Украйна

Москва следи с повишено внимание развитието на събитията, свързани с евентуалното предоставяне на Украйна на статут на кандидат за член...

Въпреки това препоръката на Комисията е предимно технически и бюрократичен документ, в който се разглежда годността на страната да кандидатства за членство в ЕС въз основа на голям брой изисквания, известни като "критериите от Копенхаген". Те се отнасят до управлението, правосъдието и икономиката.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства "историческото решение" и заяви, че то доближава Киев "до победата" във войната с Русия. Той се надява на положителна развръзка по темата на предстоящия Европейски съвет.

Що се отнася до Молдова, ЕК препоръча и тя да получи статут на кандидат, но само ако извърши определени реформи. Фон дер Лайен призна, че страната вече показва, че може да ги изпълни, бори се с корупцията и е тръгнала „по европейския път“. „Все още ѝ предстои дълъг път, но ние вярваме, че има потенциала да изпълни критериите“, добави председателят на Комисията.

„Грузия трябва да действа заедно политически, за да създаде ясен път напред към структурна реформа и към ЕС. Така че препоръчваме Грузия да получи статут за европейска перспектива (б.а. - едно ниво по-ниско от кандидат за членство), но да се върне отново, когато изпълни серия от условия, преди да получи статут на кандидат“, заяви Фон дер Лайен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа