ЕК спря енергийните преговори с Швейцария

15865
ЕК спря енергийните преговори с Швейцария
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия спря преговори с Швейцария относно трансгранично енергиийно споразумение, заяви говорител на изпълнителната власт на ЕС в понеделник, след гласуването на референдум в страната за ограничаване на имиграцията, предаде Ройтерс, цитирана от Стандарт нюз.

Комисията се стреми към по-тесни търговски връзки с Швейцария в областта на енергетиката, които трябва да допълнят общия енергиен пазар в ЕС.

Референдумът ще струва 80 000 работни места на Швейцария

Икономическите последици от референдума в Швейцария за ограничаване на имиграцията все още трудно могат да бъдат преценени, но той съ...

От Комисията заявиха, че преговорите не могат да продължат без по-голяма политическа яснота от страна на Берн.

"Не са предвидени технически преговори по споразумението за енергетика между Швейцария и ЕС", каза говорителката на Комисията Сабине Бергер. "Можем да продължим напред единствено след подробен анализ на по-широкия контекст на двустранните отношения."

Отделно от това, висши европейски представители заявиха, че Швейцария може да загуби своя привилегирован достъп до единния европейски пазар като цяло след референдума в неделя.

Свободното движение на хора и работни места в рамките на неговите граници е една от основните политики на ЕС, и Швейцария, която не е член на блока, е подписала подобен договор с Брюксел.

Великобритания: Швейцарският вот буди притеснения за имиграцията от ЕС

Вотът в Швейцария за ограничаване на имиграцията от ЕС отразява нарастващите притеснения относно свободното движение в блока. Това за...

В края на миналата година, еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че Комисията е била в интензивни преговори с Швейцария, за да интегрират страната в единния енергиен пазар на блока.

Междувременно се чуват призиви ЕС да не бърза с ответните мерки. Швейцарският вот трябва да бъде уважен, каза германският евродепутат Александър граф Ламбсдорф в интервю за радио "Дойчланд":

"Гласуването е израз на пряка демокрация и естествено трябва да се отнасяме с респект, а що се отнася до отношенията Швейцария - ЕС, те са уредени в двустранни договори, в които свободата на движение е един от четирите основни принципа на ЕС. Сега Швейцария дава знак, че се оттегля от споразумението, но докато това стане на практика, ще измине известно време. Предвижда се срок от три години, за да бъде изпълнена волята на швейцарците. През това време ще трябва да се преговаря и аз настоятелно съветвам това да се случи, а не да се изпада в паника."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа