ЕП връчи наградата "Сахаров" на украинския народ, Зеленски призова за трибунал срещу Русия (ВИДЕО)

2268
ЕП връчи наградата "Сахаров" на украинския народ, Зеленски призова за трибунал срещу Русия (ВИДЕО)
Снимка: Twitter.com/European Parliament

Европейският парламент връчи наградата „Сахаров“ за 2022 г. на украинския народ, който храбро се бори срещу агресивната война на Русия от февруари насам.

Честта се оказва на личности и организации, борещи се за свобода по целия свят. Наградата носи името на учения Андрей Сахаров – съветски ядрен физик, дисидент и общественик, който е вярвал изцяло в отвореното, свободно и демократично общество.

Евробарометър: България и Гърция са най-несъгласни с подкрепата на ЕС за Украйна

България и Гърция са страните членки на ЕС, чиито граждани са най-несъгласни с подкрепата на Европейския съюз за Украйна. Едва 48% от х...

Приза получиха Олександра Матвийчук - адвокат по правата на човека и председател на Центъра за граждански свободи, Иван Федоров - кмет на украинския град Мелитопол, който в момента е под руска окупация, Ярослав Божко - говорител на Движението за гражданска съпротива "Жълтите лентички", и Юлия Пайевска - основател на звеното за медицинска евакуация "Ангелите на Тайра".

По време на церемонията с видеообръщение се включи и президентът Володимир Зеленски. Той благодари на ЕП от името на целия украински народ. "Благодаря на онези, които се борят за надежда, за свобода, да постигнат нещо, което изглежда невъзможно. Всеки опит да бъде лишена Европа от Украйна и от свобода е просто престъпление. В миналото комунистите са се опитали да завладеят Украйна и да лишат от свобода всички европейци, но сега ние печелим. Искаме да ви уверим, че никога няма да има опит да се приложи тази политика на геноцид спрямо нашия народ", заяви той.

Зеленски наблегна на членството на Украйна в ЕС - процес, който вече е задействан, тъй като страната бе призната за кандидат преди няколко месеца.

Франция задейства плана на ЕС за създаване на специален трибунал за руските престъпления

Франция започна работа с международните си партньори, включително с Украйна, по предложението на Европейската комисия за създаване на с...

"Руската армия напредва, тя завладява и гори всичко по пътя си с ракети и артилерия, с дронове, с оръжие. Те взривяват боеприпасите, които са на нашата земя, рушат нашите градове, цялата ни инфраструктура. Градове бяха сринати със земята. Надяваме се, че след като тази война приключи, ние ще освободим цялата си земя и ще почетем гробовете на всички жертви на руската война", каза той, след което евродепутатите запазиха минута мълчание в тяхна памет по настояване на президента.

"Трябва да действаме сега, да не чакаме войната да приключи. Да има съд за всички отговорни, за да се предотврати ново нападение. Само така ще се запазят ценностите, които са въплътени в тази награда Сахаров. Моля ви – нека разследваме окупацията, Русия да бъде изправена пред международен съд, да има украински прокурори и правосъдие за онези, които окупират. Всички лидери, политици, международните организации да работят с нас, за да се осигури трибунал за руското нападение срещу Украйна", добави той.

"ЕП винаги е подкрепял подобна идея. Необходимо е това да стане факт колкото се може по-скоро благодарение на резолюция на ЕП и на Общото събрание на ООН, за да може всеки нападател да знае, че наказанието за престъпна война е неизбежно. Тогава биха се замислили дали да поведат война. Злото винаги се повтаря, когато няма поуки от историята", заключи Зеленски.

Той призова утре ЕП да гласува "за" определянето на престъпленията срещу народа на Украйна като геноцид.

ЕК: Искаме специален трибунал за руските военни престъпления в Украйна (ВИДЕО)

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в сряда, че Европейският съюз ще се опита да създаде специализиран съд...

ОЩЕ: Нидерландия е готова да създаде специален трибунал за руските престъпления в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com