ЕС компенсира земеделците със 125 млн.евро заради руското ембарго

14962
ЕС компенсира земеделците със 125 млн.евро заради руското ембарго
Снимка: БГНЕС

Общо 125 млн. евро ще отдели Европейският съюз, за да подпомогне производители, които са засегнати от руското ембарго.

Помощта ще важи още от днес, но тепърва мерките ще бъдат облечени в юридическо облекло. Те ще са важат до края на ноември тази година. За сравнение руското ембарго ще важи една година, освен ако няма промяна в отношението на Запада - според думите на руския премиер Дмитрий Медведев. Мерките, обявени от Брюксел, са в подкрепа на производителите на определени видове плодове и зеленчуци, сред които домати, моркови, зеле, пипер, карфиол, крастивици, гъби, ябълки, круши, горски плодове, грозде.

Преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС вървят добре

Преговорите на Сърбия за присъединяване към Европейския съюз напредват добре. Когато Белград влезе в ЕС, ще трябва да се съгласува с об...

Според говорителя на ЕК Роджър Уайт няма да има предварително разпределение на пари директно към една или друга страна-членка. Вместо това ЕК ще изисква статистика от всеки член на ЕС за обемите от продукция, които се изтеглят от пазара, за да бъде предвидено съответното обезщетение. Досега подобна помощ достигаше само до членовете на организациите на производителите.

С днешните мерки се дава възможност да бъдат подкрепени всички производители. ЕК обмисля изкупуването на продукти, които ще се раздават безплатно в детски и благотворителни учреждения, както и организирането на продажби на селскостопански стоки за промишлени цели.

"Предвиденият бюджет е от 125 милиона евро. Мерките са за изтегляне на продукцията от пазара, основно за безплатно разпространение, но също има и мерки за прибиране на реколтата или спиране на производството преди узряване, което е финансово по-ефективно", заяви Уайт.

На 5 септември европейските земеделски министри ще обсъдят ситуацията след налагането на руските ограничения за внос.

ЕС смята, че заплатите в Германия трябва да се вдигнат

Заплатите в Германия трябва да се повишат, за да може страната да помага на своите изоставащи европейски партньори. Това заяви еврокоми...

Припомняме, че Русия отговори на поредните санкции от страна на ЕС и САЩ с контрасанкции. Те забраняват вноса на "западни" месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци.

От ембаргото вече се възползваха други страни, сред които Сърбия, Турция, Бразилия, Аржентина. Те обявиха, че са готови да увеличат износа си за ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа