ЕС прие квота от минимум 40% жени в бордовете на компаниите

1427
ЕС прие квота от минимум 40% жени в бордовете на компаниите
Снимка: Getty Images

На най-високо ниво в ЕС беше постигнато споразумение за квота от минимум 40% жени в корпоративните бордове. Това е част от стратегията на Европейската комисия за полово равенство, що се отнася до съветите на директорите на компаниите в страните членки.

ЕС съобщава, че в някои държави от блока вече 30% от бордовете на компаниите са съставени от жени. По-малко от 10% от съветите на директорите обаче имат председател или изпълнителен директор жена.

До 2021 г. жените са представлявали 45% от мениджърските позиции в ЕК, а до 2024 г. планът е те да се увеличат до 50 на сто.

Стратегията беше обявена още през 2020 и сегашният ѝ период продължава до 2025 г. Въпреки че неравенството все още съществува, през последните десетилетия ЕС е постигнал значителен напредък. Това е резултат от законодателство за равно третиране, интегриране на принципа на равнопоставеност на половете във всички други политики и специфични мерки за подобряване на положението на жените.

Обнадеждаващи тенденции са по-големият брой жени на пазара на труда и напредъкът им в осигуряването на по-добро образование и обучение. „Въпреки това различията между половете продължават да съществуват и на пазара на труда жените все още са свръхпредставени в по-нископлатените сектори и недостатъчно представени на позиции, свързани с вземането на решения“, смятат от ЕК.

Стратегията на ЕС за равенство между половете изпълнява ангажимента на Комисията на Урсула фон дер Лайен за изграждане на Съюз на равенството. Стратегията представя политическите цели и действия за постигане на значителен напредък до 2025 г. към Европа с равнопоставени полове. „Целта е Съюз, в който жените и мъжете, момичетата и момчетата, в цялото им многообразие, са свободни да следват избрания от тях път в живота, имат равни възможности да се развиват и могат равноправно да участват в нашето европейско общество и да го ръководят“, пише в документа на ЕК.

Основните цели на стратегията са прекратяване на насилието, основано на пола, преодоляване на стереотипите, свързани с пола, преодоляване на различията между половете на пазара на труда, постигане на равно участие в различни сектори на икономиката. Сред тях е още пеодоляване на различията в заплащането и пенсиите на мъжете и жените, премахване на различията в грижите за децата и постигане на баланс между половете при вземането на решения и в политиката.

Макар че стратегията е насочена към действия в рамките на ЕС, тя е съгласувана с външната политика на блока по отношение на равенството между половете и овластяването на жените.

Чрез новото предложение за Директива за борба с насилието над жени и домашното насилие в целия ЕС, обявено на 8 март тази година, Европейската комисия се стреми да въведе целенасочени минимални правила относно правата на тази група жертви на престъпления и да криминализира формите на насилие над жени и на кибер насилието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа