X
 
 

ЕС работи по създаването на „Закон Магнитски“

1102 1
ЕС работи по създаването на „Закон Магнитски“
Снимка: pixabay.com
Европейският съюз започва работа по създаването на режим на санкции в областта на правата на човека, подобно на „Закона Магнитски“ в САЩ.

Това обяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след среща на външните министри на 28 страни от общността в Брюксел, цитиран от БГНЕС.

ЕСПЧ осъжда Русия за смъртта на Магнитски

Европейският съд по правата на човека осъди Русия за "многобройни нарушения" срещу Сергей Магнитски, счетоводител, борещ се с корупцият...

"По искане на редица държави се съгласихме да започнем работа по създаването на глобален режим на санкции във връзка с правата на човека, който ще бъде подобен на „Закона Магнитски“ в САЩ“, каза той. На въпрос на журналистите дали някои страни са против подобен режим, Борел отговори: "Ако една страна възразяваше, ние не бихме решили да започнем процеса. Това решение изисква единодушие, имаме силен консенсус."

Борел подчерта, че ЕС вече има подобни режими на санкции, например срещу лица, които са отговорни за използването или разпространението на химическо оръжие. „Наличието на същия инструмент ще ни позволи да реагираме на сериозни нарушения на правата на човека“, добави той.

„Законът Магнитски“ беше приет от Конгреса на САЩ и подписан от президента Барак Обама през декември 2012 г. Законът предвижда прилагането на едностранни санкции срещу руски служители, които са виновни от гледна точка на САЩ за нарушаване на човешките права в родината си. През декември 2016 г. Сенатът прие законопроект, предвиждащ възможността за разширяване на "Закона Магнитски" за други страни, а не само за Русия.

Впоследствие такива закони бяха приети и в Канада, Латвия, Литва и Естония, а съответните законопроекти се разглеждат в още няколко страни.

ЕП: Законът "Магнитски" на ЕС да наказва нарушаването на човешките права

Европейският парламент призовава законът "Магнитски" на ЕС да налага санкции на нарушителите на правата на човека. Евродепутатите заяв...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители