Естония остана без премиер

1997
Естония остана без премиер
Снимка: iStock/Guliver

Естонският премиер Юри Ратас подаде оставка на фона на корупционен скандал във връзка с отпускането на държавен заем на строителя на недвижими имоти "Порто Франко". Това изявление той направи пред репортери и във Фейсбук.

"В политиката, за да разрешите трудни ситуации, трябва да направите много труден избор", каза Ратас. "В настоящата ситуация, въз основа на моите ценности, взех решението да се оттегля от поста министър-председател на Република Естония. Това решение беше взето след консултация с борда и фракцията Центристка партия, както и с най-близките ми колеги. Различни решения изглеждаха възможни, но само едно от тях е правилно."

Естонски дипломат сред участниците в секс партито в Брюксел

Министерството на външните работи на Естония потвърди, че белгийската полиция е задържала естонски дипломат заради нарушение на въведен...

Той добави, че това изявление всъщност означава края на настоящата управляваща коалиция, която включва още Консервативната народна партия и партията Отечество.

"Центристката партия обмисля възможността да участва в естонската политика, както в опозиция, така и в коалиция", добави Ратас.

Генералният секретар на Центристката партия Михаил Корб обяви, че ще напусне този пост поради корупционния скандал. Той добави, че не се смята за виновен, предаде БГНЕС.

Корупционният скандал

Премиерът на Естония: Не празнувайте Коледа заради вируса

Естонският премиер Юри Ратас препоръча на гражданите на страната по възможност да отменят празнуването на Коледа заради коронавируса, с...

Естонският прокурор Таави Перн заяви на 12 януари, че Михаил Корб, съветник на министъра на финансите Керсти Крахт, бизнесменът Хилар Тедер и още двама са заподозрени в обвинения в корупция във връзка с отпускането на държавен заем на предприемача "Порто Франко".

Според прокуратурата Корб се е договорил с Тедер, че ще дари до 1 милион евро на Центристката партия преди местните избори, които са насрочени за 17 октомври 2021 година. В замяна "Порто Франко", свързан с Тедер, трябва да получи заем от 39,3 милиона евро от държавата за изпълнението на проект в развитие.

Естонското правителство одобри заема през миналата година за срок от шест години при лихва от 2%. Конкурентите на "Порто Франко" посочват, че стандартният лихвен процент за такива заеми в Естония е 10% годишно. Във вторник служители на Охранителната полиция (KAPO) претърсиха офиса на KredEx, чрез които е отпуснат заема.

Според естонските медии, Хилар Тедер, след като заемът е бил одобрен, е направил няколко дарения на партията в размер на около 60 000 евро през миналата година. , ТАСС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа