Евросъюзът удължава либерализацията на украинския внос, но при едно важно условие

3686
Евросъюзът удължава либерализацията на украинския внос, но при едно важно условие
Снимка: iStock

Посланиците на страните-членки на Европейския съюз се съгласиха да удължат либерализирането на търговията с Украйна. Това обаче ще стане при условие, че бъдат въведени квоти и мита, които да се изчисляват въз основа на обема на вноса не само от 2022 и 2023 г., но и от втората половина на 2021 г. Това е компромисно споразумение по-специално заради Франция и Полша, които поискаха цялата 2021 г. да бъде включена в изчисленията, предава Радио Свобода.

„Основният период, използван за активиране на защитния механизъм, ще бъде удължен до втората половина на 2021 г. Комисията също така ще засили някои от формулировките в своята декларация... Това е много деликатен баланс, който държавите-членки биха могли да постигнат днес в добър дух на компромис“, каза анонимен служител, запознат с дискусиите, пред репортери в Брюксел.

Още: Против украинското зърно: Полските фермери пак на стачка (Видео)

От белгийското председателство на Европейския съюз потвърдиха информацията за споразумението, като отбелязаха, че то осигурява „балансиран подход между подкрепата на Украйна и защитата на селскостопанските пазари на Евросъюза“. Според оценките на Европейската комисия, обявени на закрито заседание на посланиците на ЕС, Украйна ще загуби 86 милиона евро, ако за основа на изчисленията се вземе и втората половина на 2021 г.

Сегашният срок изтича в началото на юни

На 5 юни 2024 г. изтичат мерките на ЕС за либерализация на търговията с Украйна, въведени заради войната, подета от Русия. В момента вървят активни разговори дали държавите-членки да удължат тези мерки. Предварително в Съвета на ЕС и Европейския парламент имаше съгласие това да се случи, но при условие, че Европейската комисия реагира бързо, в случай, че украинският внос причини значителни изкривявания на пазарите в ЕС.

Още: България иска квоти за внос на украинско зърно в ЕС, но няма анализ на последствията

Предвижда се и аварийно спиране за особено чувствителни категории селскостопански продукти - птиче месо, яйца, захар, овес, царевица, зърнени култури и мед. Индикаторите за 2022 и 2023 г. трябваше да бъдат основен ориентир за това, но на 27 март посланиците на страните членки решиха да добавят данните от втората половина на предвоенната 2021 г. Ако вносът на тези продукти надхвърли средните обеми за този период, се очаква да бъдат въведени мита.

Полша и Франция, които по-късно намериха подкрепата на други страни от ЕС, настояха за необходимостта да се вземе предвид предвоенната 2021 г. при изчисляването на разрешените обеми на внос. Това предложение в крайна сметка бе прието. Идеята беше критикувана както от Украйна, така и от Германия, Холандия и балтийските държави, настоявайки, че на Киев трябва да бъдат оставени източници за печелене на средства.

Още: България и още 4 държави поискаха мита върху украинското зърно

Решението все още трябва да мине гласуване през Европейския парламент, тъй като се различава от предварително договореното, което беше в сила досега. Последната пленарна сесия преди изборите и съответно обновяването на състава на законодателния орган на ЕС е през април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа