Филантроп призова младите британци да не бързат с университета

1128
Филантроп призова младите британци да не бързат с университета
Снимка: Getty Images/Guliver

Водещият образователен филантроп на Обединеното кралство Питър Лампъл призова младите британци да не бързат да кандидатстват за университет. Според него завършилите не могат да плащат дълговете си за обучение, създавайки допълнителна тежест за държавния бюджет, и често не намират работа по специалността си, пише британският вестник The Telegraph.

Според Лампъл, който е основател и председател на благотворителната организация Sutton Trust, нарастващият брой кандидати за висше образование се е превърнал в „огромен“ проблем. Коментарите му са на фона на рекорден брой кандидатури за университети: 44% от всички 18-годишни в Англия искат да получат място във висшите учебни заведения в страната, което е с 10% повече от миналата година, допълва агенция Фокус.

Великобритания смята да запази контингента си в Афганистан

Британският министър на отбраната Бен Уолъс е обсъдил със страните от НАТО запазването на контингента в Афганистан, съобщава БГНЕС. Вел...

Междувременно в британското правителство има нарастваща загриженост относно броя на студентите, които влизат в университет, но в крайна сметка биват обременени с дългове, които не могат да платят. В резултат на това хазната трябва да плаща сметките, обяснява вестникът.

Лампъл е похарчил милиони лири и е посветил 20 години от живота си, за да увеличи броя на студентите в неравностойно положение в най-престижните британски университети. Но сега той е убеден, че има „твърде много“ хора, които получават дипломи.

„Мисля, че има твърде много деца, които посещават университети. Твърде много завършили студенти са силно задлъжнели - нивото на дълга е астрономическо - и в много случаи те придобиват умения, от които пазарът не се нуждае“, обясни той пред The Telegraph.

„Студентите няма да могат да изплатят дълга си, така че това е голям проблем. Кой ще плати? Ние им даваме пари - данъкоплатецът финансира обучението им - и данъкоплатецът няма да си върне средствата“, добави той.

Великобритания назначава военни за шофьори

Правителството на Обединеното кралство ще потърси помощ от армията във връзка с нередовните доставки на храна в магазините в страната, ...

Лампъл също така предложи в интервюто, че някои студенти са „по –подходящи“ за професионално обучение в производството, което вече се предлага от няколко компании, включително Amazon и Goldman Sachs. Участниците в такива програми „получават възможност да печелят пари и да учат, да завършат обучението си без дългове и да придобият уменията, от които се нуждае пазарът“, подчерта филантропът.

Междувременно британските министри вече изясниха, че възнамеряват да популяризират тази инициатива, така че повече млади хора, включително тези, които желаят да отидат в университет, да оценят ползите от подобна възможност. Източници, близки до министъра на образованието Гавин Уилямсън, казаха пред The Daily Telegraph, че той „напълно подкрепя“ констатациите на Лампъл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа