„Гардиън“:Лукашенко действа въз основа на „теорията на лудия“

1655
„Гардиън“:Лукашенко действа въз основа на „теорията на лудия“
Снимка: Getty Images

Беларуският президент Александър Лукашенко може да основава действията си на политическа стратегия, известна като „теория на лудия“, пише професорът от Лондонския университетски колеж Андрю Уилсън, един от водещите британски експерти по постсъветските страни , в свой коментар във в. „Гардиън“.

Най-често тази тактика се свързва с президента на САЩ Ричард Никсън, който в края на 60 -те години, по време на конфронтацията със Северен Виетнам и СССР, искаше да бъде считан за способен на най -нерационалните и опасни действия, включително използването на ядрени оръжия. В резултат на това противниците трябваше да се страхуват от тежки последици и да правят отстъпки.

Лукашенко: Да се преразгледа броят на беларуските дипломати в Европа

Президентът на Беларус Александър Лукашенко разпореди да се преразгледа броят на служителите в дипломатическите представителства на стр...

Уилсън изброява дълъг списък от скандали, свързани с действията на Лукашенко и неговите служители: само през последната седмица от Олимпиадата в Токио белоруската спортистка Кристина Тимановская бе принудена да емигрира в Полша, опозиционният активист Виталий Шишов беше намерен мъртъв в Киев при подозрителни обстоятелства , а на европейските дипломати се налага спешно да търсят отговор на пристигащите нелегални мигранти в ЕС, което организира Минск. Преди това беларуските власти приземиха самолет на Ryanair, за да задържат опозиционен активист, затвориха границите с Украйна и продължиха брутално да преследват политическите противници в страната.

„Лукашенко може да не е прочел многобройните биографии на Ричард Никсън, но вероятно тества на практика неговата„ теория за лудия “, според която непредсказуемостта и безразсъдното поведение са от полза, объркващи противници и дори съюзници“, пише Уилсън. „В случая тези европейски държави, които са по -снизходителни към Беларус, ще се съмняват, че санкциите срещу страната си струват всички тези проблеми. "

Но Уилсън е убеден, че Западът трябва да отговори на такова поведение с нови санкции, включително срещу руски и беларуски олигарси, "които подкрепят режима". Той също така смята, че западните страни са задължени да предоставят по -активно помощ на Украйна, както и да помагат на Литва в опазването на границите на Европейския съюз.

„Независимо дали това безумие е резултат от политически пресмятания, на [белоруския] диктатор не бива повече да се позволява да се държи с такава безнаказаност“, заключава Уилсън. „Впрочем, защитавайки себе си и другите държави, не трябва да забравяме, че най-много от всички сега страдат самите беларуси.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа