X
 
 

Германия със спешни мерки заради чума по свинете

1412 0
Германия със спешни мерки заради чума по свинете
Снимка: Getty Images/Guliver
Следови кучета, дронове и електрифицирани огради: Германия използва пълен набор от защити, за да предотврати глиганите да внесат в страната чума по свинете, което би било бедствие за процъфтяващата промишленост, свързана със свинете.

„Въпросът вече не е дали чумата по свинете ще дойде в Германия, а кога“, каза за AFP Торстен Рейнвалд, говорител на германската федерация по лов.

Вирусът не е вреден за човешкото здраве, но може да причини смъртоносни кръвоизливи при домашни свине и глигани, предаде БГНЕС.

Половината от немското свинско производство от пет милиона тона годишно отива на външни пазари, което прави страната най-големият износител на месо в Европа.

Има опасения, че дори един случай може да се окаже опустошителен.

"Вероятността държави като Китай да наложат пълна забрана за внос е много голяма", заяви Сара Дем, представител на германската асоциация за месни продукти.

Дем даде пример за пълна забрана на внос в Китай след няколко огнища в Белгия миналата година.

Социалдемократите спасиха коалицията на Меркел в ключов вот

Германските социалдемократи решиха да останат в коалицията на Ангела Меркел, след като членове на партията гласуваха против предложение...

Загубите могат да достигнат милиарди евро и европейският пазар ще бъде залят от свинско месо с намалени цени.

Животновъдите за първи път започнаха да се притесняват, когато през ноември беше установена чума по свинете във ферма за свине в западна Полша.

Но откриването на глиган с чума край град Новогрод Бобржански - само на 40 километра от границата с Германия - наистина вдигна тревогата.

В резултат германските региони организират всякакви прегради срещу настъплението на чумата.

В Саарланд, близо до френската граница, се изпращат следови кучета, за да се намерят мъртви глигани и да се отстранят бързо всички потенциални носители на вируса.

Песков: Русия не е замесена в убийството в Берлин

Русия смята да предприеме ответни действия след експулсирането на служители на руското посолство в Германия, се казва в изявление на ру...

В Саксония, която е съсед на Полша, ветеринари и служители за действие при извънредни ситуации провеждат тренировки в случай на епидемия и използват дронове и инфрачервени камери, за да откриват болни глигани.

На север, в Мекленбург-Западна Померания, се подготвят 50 километра електрифицирана ограда за спиране на глиганите по границата с Полша.

Но, опасявайки се, че разпространението в Германия може да бъде неизбежно, Дания вече поставя ограда покрай собствената си 70-километрова граница.

От 2014 г. насам е имало няколко огнища на африканска чума по свинете в Централна и Източна Европа , които опустошиха местните свиневъдни отрасли.

"Откакто за пръв път се появи в Европа през 1957 г., вирусът почти винаги е бил пренасян в други страни през летища и пристанища. Той е бил изтребен навсякъде, освен в Сардиния" в Италия, каза Сандра Бломе, експерт по чумата по свинете от Института Фридрих-Льофлер.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители