Италия не допусна кораб с мигранти на пристанищата си

2993
Италия не допусна кораб с мигранти на пристанищата си
Снимка: Getty Images/Guliver

Италианските власти отказаха да допуснат на пристанище кораб на германската неправителствена организация Alan Kurdi със 145 спасени мигранти на борда. Според агенция ANSA, това решение е мотивирано от факта, че италианските пристанища вече не могат да се смятат за безопасни, както се изисква от международното право, заради пандемията от коронавирус.

Италианските пристанища не отговарят на санитарните стандарти на международната Хамбургска конвенция, която не позволява приемането на кораби, плаващи под чужд флаг, пише агенцията, като се позовава на информация на Министерството на транспорта, Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи и на здравеопазването на Италия.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо на 23 март, докато обсъждаше с европейските си колеги нова мисия за контрол на оръжейното ембарго върху Либия, заяви, че в момента Италия не е в състояние да приеме спасени мигранти. Екипажът на кораба, собственост на немската неправителствена организация Sea Eye, се намира в Средиземно море и вече е подал искане за разрешение да акустира в Малта.

Досега мигрантите продължиха да пристигат в Италия по море. Според Министерството на вътрешните работи от 1 януари до началото на април почти 3 хиляди мигранти са слезли на италианските брегове, което е почти пет пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, когато Матео Салвини, който е ръководител на Министерството на вътрешните работи и вицепремиер, ефективно отсече морския миграционен път.

Турция обеща да върне мигрантите на границата след пандемията от COVID-19

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу каза по националната телевизия, че изтеглянето на хиляди нелегални имигранти и...

Въпреки трудностите на НПО, работещи в непосредствена близост край водите на Либия, откъдето заминават повечето мигранти от Африка, мигранти продължават да пристигат на южния италиански остров Лампедуза. Населението на острова, което е под карантина поради пандемията, протестира срещу тази ситуация, тъй като мигрантите, държани в местния център за временен прием, нарушават ограничителните мерки. Те биват препращани и в други приемни центрове в страната, където според министъра на вътрешните работи на Италия, са въведени специален контрол и задължителна карантина.

Според ANSA, спасителните служби вече са получили нов сигнал за две лодки в Сицилийския пролив с 85 и 75 души на борда, съответно. Според неправителствените организации, властите използват под претекст пандемията, за да не оказват помощ на нуждаещите се.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 8 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа