Изненада - България не е сред черните овци в ЕС за еврофондовете

1949
Изненада - България не е сред черните овци в ЕС за еврофондовете
Снимка: Getty Images / Guliver

Има и по-рискови страни от България по отношение на спазването на правилата при обществените поръчки, когато става въпрос за усвояване на еврофондове. Това сочи доклад на Европейската сметна палата, представен вчера (29 март) в българския парламент.

В черния списък са Чехия, Великобритания, Испания, Италия и Кипър, а България не е в него. При 40% от проверяваните проекти в рамките на ежегодните заверки на европейския бюджет в периода 2009-2013 г. са откривани нарушения. Докладът е готвен на базата на годишните заверки на европейския бюджет, анкети и посещения на място, уточнява в. "Сега".

БСК иска таван на таксите при оспорване на актове по Закона за средствата от ЕС

Българската стопанска камара (БСК) настоява да се установи горна граница на пропорционалните такси при оспорване на административни акт...

За 5-те години Европейската сметна палата е проверила над 1400 плащания по 700 проекта, финансирани по еврофондовете. Половината от нарушенията са значителни, но не са довели до избор на слаби изпълнители, а при 29% са регистрирани сериозни грешки, довели до изкривяване на конкуренцията. Най-много са проблемите при проектите за регионално развитие - 60% дял от всички грешки, а най-чисти са обществените поръчки, финансирани от Социалния фонд, като тук България е проверявана няколко пъти и няма открити нарушения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа