Камерън няма да подава оставка дори и Шотладия да обяви независимост

11328
Камерън няма да подава оставка дори и Шотладия да обяви независимост
Снимка: Getty Images / Guliver

Британският премиер Дейвид Камерън съобщи, че няма да подаде оставка, ако Шотландия се произнесе за независимост на референдума за самоопределение на 18 септември, въпреки че това ще означава разпадане на Великобритания.

В отговор на въпрос на Би Би Си за евентуална оставка в случай на победа на привържениците на независимостта в Шотландия Камерън заяви: "Не, защото нито моето име, нито това на някой друг фигурира върху бюлетината за гласуване".

"Разбира се, искам Шотландия да остане в рамките на Великобритания. Но бях изправен пред избор през 2011 г., когато шотландските националисти взеха властта в шотландския парламент. Мислех, и другите партии също са на това мнение, че е добро решение да дадем на шотландския народ правото на справедлив, законен и окончателен референдум. Продължавам да смятам така", допълни Камерън.

В британската политическа класа съществува голям консенсус относно "не"-то на референдума, предаде БГНЕС. Премиерът прие неохотно през януари 2012 г. принципа за историческия референдум под натиска на шотландския премиер Алекс Салмонд, чиито позиции бяха засилени след местните избори през 2011 г. Според последните социологически изследвания, поръчани от "Файненшъл Таймс", 47% ще гласуват за оставане във Великобритания, 38% ще дадат гласа си за независимост, а 15% все още не са решили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com