Кошмар: Осъдиха Алексей Навални на още 19 години затвор

5666
Кошмар: Осъдиха Алексей Навални на още 19 години затвор
Снимка: FB Алексей Навални

Руският опозиционен лидер Алексей Навални получи нова присъда от 19 години затвор. Това се случи по време на съдебен процес в отдалечена наказателна колония в Русия.

Основателят на Фонда за борба с корупцията и един от най-големите опоненти на диктатора Владимир Путин беше признат за виновен за основаване и финансиране на екстремистка организация и дейности. Той отрича обвиненията.

Алексей Навални ще изтърпи наказанието си в колония с максимална степен на сигурност, заяви говорителката му Кира Ярмиш.

Още: Семейството на Навални съди затвора, в който е настанен

Навални вече излежава тежка присъда

Алексей Навални вече изтърпява деветгодишна присъда за нарушаване на предсрочно освобождаване, измама и неуважение към съда. Обвиненията към него се смятат за политически мотивирани.

От момента на задържането му през 2021 г., когато се завърна от Германия в Москва след лечение на отравянето с "Новичок", Навални е държан в отдалечена наказателна колония.

Още: Осъдиха съветничка на Навални на 7,5 г. затвор по обвинения "в екстремизъм"

Сега наказателна колония № 6 в Мелехово, който се намира на 240 км източно от Москва, беше превърната в импровизирана съдебна зала за най-гласовития критик на Кремъл. Процесът се проведе при закрити врата.

Руските държавни прокурори поискаха 20-годишна присъда за Навални, която да бъде излежана в още по-ограничената "колония със специален режим". Такива затвори обикновено са предназначени за най-опасните престъпници в Русия.

Наказание в "сталински" стил

В послание, публикувано в социалните мрежи преди произнасянето на присъдата, Навални изрази убеждението си, че ще му бъде наложена присъда в "сталински" стил, която има за цел да сплаши други потенциални опоненти на Кремъл.

Още: ЕСПЧ: Русия е виновна за неразследването на отравянето на Навални, да му изплати 40 хил. евро

По документи делото се разглежда от московски съд. Но решението за провеждане на дистанционен процес в затвор подсказва, че руските власти са искали да избегнат публичността, която неминуемо би била свързана с транспортирането на Навални до руската столица, а вероятно и до протести, пише BBC.

Когато Навални направи последното си изявление преди две седмици, нямаше видео или аудиозапис на думите му. Само че текстът на речта му, в която той критикува руските власти и войната в Украйна, беше публикуван. Поддръжниците му, сред които руски актьори и музиканти в изгнание, го прочетоха и публикуваха в интернет.

Може да има още обвинения

На Навални може да бъдат повдигнати допълнителни обвинения. Той казва, че следователите са му заявили да очаква нов процес по обвинения в тероризъм.

Още: Поредно изпращане на Навални в изолатора

В продължение на повече от десетилетие Навални се опитваше да разкрие корупцията в сърцето на руската власт. Неговите видеоразследвания са събрали десетки милиони гледания онлайн.

Той изглеждаше единственият руски опозиционен лидер, способен да мобилизира голям брой хора в цяла Русия да участват в антиправителствени протести. Обаче през 2020 г. беше отровен в Сибир с вещество, за което западните лаборатории по-късно потвърдиха, че е нервнопаралитичния "Новичок".

Разследващата медия Bellingcat и руския новинарски сайт The Insider разкриха, че в нападението са замесени няколко агенти на руската служба за сигурност ФСБ. Това разкритие се случи с огромно съдействие от страна на българския журналист Христо Грозев.

След като се възстановяи от нападението в Германия, Алексей Навални се завърна в Русия през 2021 г. въпреки предупрежденията, че може да бъде арестуван. Задържаха го веднага след пристигането му на московското летище Внуково и оттогава не е имал и ден свобода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа