Латвийски балсам за душата на Путин - завод в Рига снабдява руската армия с микросхеми?

7579
Латвийски балсам за душата на Путин - завод в Рига снабдява руската армия с микросхеми?
Снимка: iStock

Латвийски микросхеми да се внасяли в Русия под търговските марки RD ALFA и ALFA RPAR. Основен доставчик е RD ALFA Mikroelektronikаs Depаrtаments.

Със започването на войната в Украйна всичко се променя. Доставчици вече са ALFA RPAR и две, видимо, китайски фирми: Dalian Stella Trading Co. Ltd и Liaoning Jinhechuang Logistics Co. Ltd.

В Рига никой не се смутил от факта, че купувачите от Русия изчезват, а на тяхно място внезапно идват нови клиенти, които в продължение на една непълна година военни действия, закупуват продукция на стойност от 1,7 млн. долара. В същото време московската дъщерна фирма продължава да поддържа сайта си на руски език с асортимент на микроелектроника.

Още: Русия спира анонимните профили в Телеграм, за да спре критиките срещу Путин

Предистория

Заводът за полупроводникови устройства в Рига, Латвия още пред 60-те години на миналия век започва производството на интегрални микросхеми. В края на 90-те години на XX век предприятието е приватизирано. След редица преобразувания, сливания, поглъщания и преименувания са открити три компании: AS "RD ALFA", която се занимава с аренда и управление на собственото или имуществото под аренда, AS "ALFA RPAR4 и AS "RD АLFА Mikroelektronikаs Depаrtаments", произвеждащи електронни детайли.

Според латвийската преса дейността на предприятието в постсъветско време се свива сериозно. Част от помещенията или са съборени, или са преоборудвани в търговски център, но производството не спира.

Продукцията на завода в Рига в Русия е представяна от "Алфа", 100% дъщерна фирма на рижката AS "ALFA". Самата AS "ALFA" не се е занимавала в вноса на микросхеми в Русия, той се осъществявал от две други фирми "Компания Леста-М" и "Алфа-ЛР".

Още: Латвия депортира до 4 хиляди руснаци

"Искандери" и Су-27 - за какво са се използвали микросхемите

В системата на държавните сделки може да се намерят данни да доставки от страна на "Компания Леста-М" на различни държавни компании на 68 наименования на микросхеми и радиодетайли. Изданието The Insider идентифицира, че 59 от тях са произведени в завода в Рига. По-голямата част от поръчките към компанията са от предприятия на руския военно-промишлен комплекс.

Латвия дава на Украйна хеликоптер Ми-17, Литва - оръдия срещу дронове

Най-важният търговски партньор на "Компания Леста-М" е предприятието "НИИ электронных приборов" (НИИЭП). То влиза в състава на Ростех чрез концерна "Техмаш". НИИЭП е участвала в разработването на ракетите "Искандер", а също и в създаването на системите за радиолокация за военните. В частност предприятието е създало системи за близка локация за "Кинжал", автоматика за "Точка-У" и "Искандер" и бордови компютър за С-300В. "Компания Леста-М" е сключила с НИИЭП договори на стойност 43 млн. рубли.

Вторият по големина партньор на "Компания Леста-М" е "Ижевския електромеханически завод Купол" (АО ИЭМЗ). В него се произвежда зенитно-ракетния комплекс "Тор-М2Э". Предприятието е внесено в списъка със санкции на САЩ.

Още: Латвия започва мащабни военни учения, които ще продължат цял месец

Друго предприятие, което закупува микросхеми от "Компания Леста-М" е "Уфимското Приборостроителное Производственое Обединение." То произвежда бордови прибори за Су-27.

Според източниците на The Insider в свалените руски ракети до момента не са открити латвийски микросхеми, затова за сега не е ясно дали те са били използвани при производството на ракети, но със сигурност биха могли да бъдат използвани, тъй като устройства с подобни параметри са установявани в "Кинжал", С-300 и X-59.

Латвия обяви спешна мобилизация и укрепване на охраната на границата с Беларус

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа