Макрон заговори за по-голяма общност от ЕС, която да включи Украйна и Великобритания

2883
Макрон заговори за по-голяма общност от ЕС, която да включи Украйна и Великобритания
Снимка: Getty images

Френският президент Еманюел Макрон предложи нова структура на европейските демокрации, която да бъде по-мащабна от самия ЕС и която може да включи страни като кандидатстващата за членство Украйна и вече напусналата блока Великобритания.

По време на речта си при закриването на Конференцията за бъдещето на Европа в Страсбург, преизбраният наскоро френски държавен глава каза още, че ЕС не трябва да занижава критериите си, за да приеме Украйна като член. Европейският съюз вече отвори бърза писта за евроинтеграцията на Киев, но Австрия е против влизането на Украйна в блока.

"ЕС, предвид нивото му на интеграция и амбиция, не може в краткосрочен план да бъде единствената структура на европейския континент", каза Макрон, цитирайки предшественика си Франсоа Митеран, който през 1989 предложи Европейска федерация, включваща и Русия след разпадането на СССР.

Макрон встъпи в длъжност и се закле да изгради по-силна Франция и по-добър свят (СНИМКИ)

Новоибраният за втори мандат президент на Франция Еманюел Макрон встъпи в длъжност, съобщи Франс прес. След като председателят на Конс...

"Наше историческо задържение е да отговорим на предизвикателството и да създадем това, което аз наричам Европейска политическа общност. Тази нова европейска организация би позволила на демократичните държави, свързани с нашите изконни ценности, да открият ново поле на колаборация с ЕС относно политиката, сигурността, енергията, транспорта, инвестициите в инфраструктурата, движението на хора, особено младите", добави френският президент.

Макрон заяви, че по-широката европейска структура трябва да включва кандидатстващите страни, а също така и вече напусналите - явна препратка към Обединеното кралство, което успешно завърши "Брекзит" през 2020 г.

Макрон, който миналия месец беше преизбран за държавен глава, заяви също, че ЕС не трябва да занижава критериите си, за да приеме Украйна като член. Европейският съюз вече отвори бърза писта за евроинтеграцията на Киев, но Австрия е против влизането на Украйна в блока.

„Войната в Украйна и легитимните аспирации на страни като Украйна, Грузия и Молдова за ЕС означават, че трябва да преосмислим географията и организацията на континента. Украйна, заради куража и страданието си, вече е член на Европа, на нашето семейство. Дори обаче ако още утре ѝ дадем разрешение за ЕС, всички знаем, че процесът за достъп ще отнеме няколко години. Това е истината – освен ако не решим да намалим стандартите и да преосмислим принципите на Европа“, каза Макрон в Страсбург пред председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателя на Европарламента Роберта Мецола и останалите участници в конференцията.

Войната на Русия създаде вакуум на властта в Европа

Състезанието за ролята на европейски арбитър, който ще определя политическата динамика на европейския континент, е в разгара си. САЩ ос...

„На Западните Балкани има също държави, включени в процеса по евроинтеграция и това трябва да продължи. Но ние трябва да гледаме и геополитечския контекст, за да намерим начин за обединена и стабилна Европа, без да я правим по-чуплива. Изправени сме пред тази историческа отговорност“, добави Еманюел Макрон.

Конференцията за бъдещето на Европа беше създадена по идея на френския президент, чиято страна в момента води ротационното председателство на Съвета на ЕС. Конференцията съществува от март 2021 г. и има за цел да предостави възможност на европейските граждани да посъветват лидерите как блокът трябва да работи според тях. През последната година в целия ЕС бяха създадени „граждански панели“, които отправиха 49 предложения към евролидерите – от темата за климатичните промени до миграцията.

Макрон отбеляза, че това са много конкретни предложения, които ще се разгледат на Европейски съвет. Той открои два елемента от тях – независимост и ефективност на Европа. „Повече суверенитет, от това се нуждаем, предвид настоящите кризи. Европа се обедини покрай здравната криза, покрай войната и видяхме какви са нашите слабости и върху какво трябва да работим в следващите месеци – а именно инвестиции в отбрана и в индустриалния сектор. Трябва да защитим тези държави, които са на границата на ЕС по източния фланг, от новата заплаха“, предупреди той.

Макрон осъди действията на Русия в Украйна и призова да се търси отговорност на Кремъл за извършените военни престъпления.

„Що се отнася до околната среда, трябва да сложим край на изкопаемите горива. Ако не друго, то войната ни помага в тази насока. Трябва да сме енергийно ефективни, да помогнем на европейците с растящите цени, но и да достигнем въглеродна неутралност. Ние сме уникални и в това, че сме независими граждани, трябва да продължим да го отстояваме“, допълни френският президент.

ЕС отвори врати за обществеността в навечерието на Деня на Европа

Европейския съюз отвори вратите на своите институции за обществеността в събота, точно преди честванията на 9 май по случай Деня н...

В речта си той изтъкна, че ЕС има нужда от ефективност, за да отговаря на кризите със „сила и скорост“. „Само преди година някои хора казваха, че е по-добре да сме в авторитарен режим, така че да отговорим на пандемията. Русия и Китай го показаха. Но ние успяхме да намерим отговор чрез комбинация от демокрация, наука и ефективност“, заяви Макрон.

„Що се отнася до икономическите и финансовите кризи в последните 15 г., ние бяхме твърде бавни в реакцията си, бяхме разделени в националните си отговори, не намерихме колективна реакция. Сега, в лицето на войната, показахме, че можем да бъдем различни. За първи път решихме да се мобилизираме за мир и да помогнем на Украйна да се защити. Трябва да бъдем горди“, добави той.

Макрон се обяви за промени в договорите на ЕС, така че да отговорят на настоящия геополитически и социален контекст.

„Това ще значи да прогресираме в правенето на по-лесно квалифицирано мнозинство за основните обществени политики – да работим по безработицата, климата, социалната справедливост, изборните правила, правилата за инициатива на ЕП. Всичко това да е в сърцето на бъдещата конвенция. Вярвам, че можем да се справим и да бъдем ефективни. Без тези цели няма да можем да защитим нашите граждани“, отбеляза той.

„През следващите седмици ще се консултирам и ще работя с правителствата, които участват в този проект, да го изпълним, защото е важно за стабилността на Европа. Трябва да вярваме в идеята за демократична, силна и обединена Европа. Може да разчитате на мен“, завърши Макрон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа