Мистериозна смърт на министър: Лукашенко ще е следващият?

13651
Мистериозна смърт на министър: Лукашенко ще е следващият?
Снимка: Getty Images

Изненадващо почина външният министър на Беларус Владимир Макей, съобщи днес агенция БелТА, цитирана от ТАСС. Той беше на 64 години.

"Шокирани сме от новината за смъртта на беларуския външен министър Владимир Макей", заяви в "Телеграм" говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Макей трябваше да се срещне с руския си колега Сергей Лавров на 28 ноември.

RLI: Путин ще ликвидира Лукашенко, за да хвърли беларуските войски в Украйна

Русия възнамерява радикално да реши въпроса с участието на беларуската армия във войната срещу Украйна. Разработват се два варианта, сп...

Според анализатори, Макей бе един от малкото водещи политици в Беларус, който не бе подвластен на режима на Путин. Преди президентските избори и масовите антиправителствени демонстрации в Беларус през 2020 г. именно Макей беше един от инициаторите за това Беларус да подобри отношенията си със Запада и критикуваше Русия, отбелязва Ройтерс. Той обаче рязко промени позицията си след началото на протестите и заяви, че те са замислени от западни агенти.

Веднага след новината за смъртта му, се завъртя хипотезата, че той може да е бил отровен. За тази възможност загатна и съветникът на украинския външен министър Антон Герашченко. „Макей беше сочен за възможен наследник на Лукашенко. Той беше един от малцината, които не бяха под руско влияние. Според слуховете това може да е намек към Лукашенко“, написа той на профила си в Twitter.

През последните дни евентуалното въвличане на Беларус във войната в Украйна в помощ на Русия се оказва от изключително значение за Москва. След сериозните провали на бойното поле и загубването на голяма част от окупираните територии, Путин търси начин да принуди Лукашенко да воюва директно в Украйна, обяви вчера руският опозиционер Марк Фейгин.

Украинският щаб предупреждава за специална фейк операция: Няма да има скорошна атака от Беларус срещу Украйна

Не е вярно, че се готви масирана руска атака от територията на Беларус. Съобщенията за такова нещо са провокация - за да отдели Украйна...

Припомняме, че по-рано днес от Института Робърт Лансинг (RLI) изразиха предположение, че Русия възнамерява радикално да реши въпроса с участието на беларуската армия във войната срещу Украйна. Според информацията се разработват два варианта, като първият е свързан с имитация на покушение срещу беларуския президент Александър Лукашенко, за да бъде сплашен и принуден да нареди на армията си да нахлуе в Украйна. Вторият вариант предвижда убийство на Лукашенко и предаване на президентските функции на генералния секретар на Организацията на Договора за колективна сигурност Станислав Зас, който е под пълния контрол на Кремъл.

Според източници на RLI, ако се задейства вторият сценарий с ликвидацията на Лукашенко, Москва ще обвини Украйна и Полша в предполагаемо участие под ръководството на НАТО, като това ще бъде формалният повод за влизането на Беларус във войната.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Украйна: 12 000 руски войници са разположени в Беларус

Русия продължава да изпраща свои войски в Беларус, съобщи Националният център за съпротива на Украйна на 25 ноември, позовавайки се на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа