Нов рекорд от убити за ден руснаци в Украйна според украинските данни (ВИДЕО)

15809
Нов рекорд от убити за ден руснаци в Украйна според украинските данни (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

1140 – такива са руските загуби в жива сила т.е. убити само за изминалото денонощие (10 февруари) според официалната статистика на украинската армия. Това е нов рекорд за толкова кратък период от време – предишният беше поставен в началото на седмицата, на 7 февруари.

2800 убити руснаци за 3 дни: Шойгу се хвали с напредък в Украйна (ВИДЕО)

Според изявление на говорителя на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати пред 24-часовия украински телемаратон, за изминалото денонощие са се състояли рекордните 54 схватки между украинската и руската армия при Бахмут. Черевати е категоричен, че логистиката за Бахмут, с която се доставят боеприпаси, оборудване, храна и вода, както и се изнасят ранени, продължава да работи т.е. руснаците не могат още да извършат оперативно обкръжение на града. Руските сили атакуват Бахмут от втората половина на юни, 2022 година насам.

(КАРТА) В сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия е посочено, че са удържани украинските позиции от юг на Бахмут (Ивановско, на 5-6 километра югозапад-запад) и от север Красна Хора (4-5 километра от самия Бахмут). Удържането на южната позиция позволява на украинците да ползват магистрала Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут, а от север украинската армия пази пътищата към Славянск, най-вече Е40, макар че в руските телеграм канали постоянно има твърдения, че руската артилерия вече "има огневи контрол" по участъци от въпросните два пътя. Засега изглежда от юг има стабилизиране на фронта и руснаците не могат да окажат повече натиск, а и в самия Бахмут няма опасни руски позиции, макар че продължават опитите за руски атаки с по-малки щурмови групи.

(КАРТА) От север обаче натискът към Красна Хора е от три страни, като телеграм канали на ЧВК Вагнер постоянно говорят как украинците са почти обкръжени. Има и твърдения в украински канали, че скоро може да се наложи тази позиция да бъде изоставена. Актуалните за момента данни са, че в селцето има жестоки улични боеве.

Руският натиск към Авдеевка на практика липсва. Там ситуацията е под тотален украински контрол, като дори в Маринка все още руските сили не могат да мръднат повече от това, което и до момента са овладели – позиции до центъра на градчето. Потвърждение на това положение има в дневния обзор на руския телеграм канал "Рибар". Видеокадри, които са геолокализирани, показват голямо руско поражение в направлението към Авдеевка – 8 унищожени бронирани машини на пехотата, 3 танка и поне 25 убити руски войници.

Ситуацията и при Угледар (Въгледар, Вухледар) е подобна, като продължават да излизат видеа за разбити руски колони с тежка военна техника. Вече е пределно ясно, че руснаците опитват да обкръжат града, при това заобикаляйки в околовръст от 25-30 километра, но нямат никакъв успех в прилагането на тази тактика.

(КАРТА) В Луганска област най-тежки са боевете при Кремена. Там точката на кипене е Диброва, на 5 километра юг-югозапад от Кремена. Руснаците атакуват украинските позиции в месността и от север, и от юг, където има големи гористи масиви и текат жестоки партизански боеве. Реално някакво голямо превъзходство на някоя от страните още няма.

(КАРТА) В дневния си обзор руското военно министерство заявява, че руските сили са превзели Дворичина (не бива да се бърка с Дворичино, което се намира на 47 километра северозападно от Сватово). Такива данни има и от украински източник, който предупреждава, че украинската армия трябва да внимава за направлението към Купянск, Харковска област. Градът беше освободен от украинците при светкавичната контраофанзива от септември, 2022 година. Дворичина се намира на кръстопътя между магистрала Р79, която на югозапад води до Купянск, и магистрала Т2114, която на северозапад води до Велики Бурлук. А че украинците изобщо нямат намерение да отстъпват в това направление, както и в Луганска област, се вижда от две кратки видеа на украински части, строени при бронирани машини, включително британски FV103.

Предвид вчерашния 14-ти масиран руски ракетен обстрел срещу украинска инфраструктура, един от блоковете на АЕЦ Хмелницки е спрян, а е АЕЦ Ровно е ограничила мощността заради поразени далекопроводи.

ВИДЕО: Руски разгром при Угледар накара руски източник да кълне на "идиоти"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна пак подпали руска петролна база с дронове (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 09.05 - НАТО подготвя декларация за неизпращане на войски в Украйна?

Унгария непреклонна: Няма да подкрепим безумния план за дългосрочна подкрепа на Украйна

Шведски съд призна Грета Тунберг за виновна за неподчинение

Полша се оплака от руски кибератаки

Си Дзинпин пристигна в Унгария, среща се с Орбан

150 000 посрещнаха олимпийския огън в Марсилия

Три големи пожара в Русия, включително в пристанище (ВИДЕО)

Армения обърна гръб на Путин, спира вноските си в ОДКС

Руски "военен герой" изнасилил 15-годишно момче, не му се търси отговорност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа