ВИДЕО: Руски разгром при Угледар накара руски източник да кълне на "идиоти"

53201
ВИДЕО: Руски разгром при Угледар накара руски източник да кълне на "идиоти"
Снимка: Getty images

Размерът на руското крушение при Угледар (Въгледар, Вухледар) досега изглежда стават все по-видим и се признава дори от руски източници.

"Помните ли как генерал Лапин (бел. ред. - един от предишните командващи на руските сили в Украйна, конкретно отговарящ за направлението в Луганска и Харковска област, който беше разбит при светкавичната украинска контраофанзива през септември, 2022 година) потопи над 70 (руски) танка, прекосявайки малка река близо до Северодонецк? Някакъв идиот е направил нещо подобно при Угледар" - този коментар се появи в ZOKA, един от проруските профили в Twitter. ZOKA редовно публикува кадри, заснети от руски източници - както официални, предимно руски телевизии (например как ЧВК Вагнер воюват при Бахмут), така и от социалните мрежи.

В коментар на приближения до ЧВК Вагнер канал GreyZone конкретно се говори за командира - генерал-лейтенант Рустам Мурадов. Използвана е крайно нецензурна дума по негов адрес. Мурадов беше командващ на руския контингент в Нагорни Карабах.

На този фон, приближени до ЧВК Вагнер информационни източници продължават да използват всяка удобна възможност и да атакуват руския военен министър Сергей Шойгу. Поредният случай, цитиран в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) – телеграм каналът GreyZone, за който отдавна е известно, че е част от мрежата на ЧВК Вагнер, извади на дневен ред нов скандал с корупционен привкус в редовната руска армия. Става въпрос за поръчка за униформи, според която всяка една униформа струва между 1780 и 2875 долара (130 000 – 210 000 рубли). Това е схема за обогатяване на определени хора, а използваните думи по адрес на Шойгу са изключително нецензурни. GreyZone директно настоява Шойгу да бъде уволнен, защото е загубил доверието на руския народ.

Що се отнася до руския военно-промишлен комплекс, руският диктатор Владимир Путин даде разпореждания да се отделят държавни пари за държавни проекти за дронове. А предшественика му Дмитрий Медведев посети танков завод в Омск и обяви, че Русия трябва да увеличи производството на танкове и бронирани машини. Това се случи точно след като нидерландският проект Oryx показа със снимки за всеки един танк, че в Украйна за скрап са отишли вече над 1000 руски танка, отделно са пленените, само повредените и изоставените, което вдига числото на над 1500 танка. С тези загубени танкове може да се формират над 15 танкови полка и около 150 батальонно-тактически групи. Това е де факто половината танкове, които Руската федерация отдели за войната в Украйна при самия ѝ старт!

Развитие на военните действия в Украйна

Че ситуацията за руснаците при Угледар е катастрофална дотук подсказват украински данни, че в боевете при града се е включил доброволческият татарски батальон "Алга". Това подсказва, че 155-та и 40-та бригади на руската морска пехота нямат достатъчно войници, за да са ефективни в офанзивата.

По отношение на Бахмут, за украинците ситуацията на северния фланг изглежда по-лоша. Според някои неофициални украински данни, има загуби на защитни позиции в Парасковивка (5 километра северно от Бахмут) и Красна Хора (3 километра северно от Бахмут), има и слухове, идващи главно от руска страна, че украинците скоро ще се оттеглят от Красна Хора. Съгласно сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия, Парасковивка и Красна Хора са посочени като позиции, които украинците удържат. Че още няма истински руски пробив нито там, нито от юг, подсказва и обзорът на руския телеграм канал "Рибар", където езикът отново е в стил "щурмуваме, ожесточени боеве". Руското военно министерство за пореден ден не говори в конкретика за развитието на военните действия по позиции, а съобщава единствено руски оценки за нанесени поражения в жива сила и техника на украинците, за които не дава никакви визуални потвърждения.

В самия Бахмут няма особена промяна, даже има данни за успешни украински контраатаки по определени руски позиции в някои крайни предградия – например източното Забахмутка. От юг украинците удържат при Ивановско – на 5-6 километра югозапад-запад от самия Бахмут. Позицията е важна за подсигуряването на магистрала Т0504 от Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут. В Телеграм има коментари сред руските военни блогъри, че руските части около Бахмут отново са променили тактиката си и се стремят повече да атакуват логистични линии на украинците, за да прекъсват доставките по тях, а не да опитват да заемат нови и нови позиции навътре в самия град.

Освен в Угледар, руснаците не правят нищо и по отношение на Авдеевка. При Маринка, която е една от важните за подсигуряването на Авдеевка позиции, за пореден ден руските сили са удържани – нови видеокадри показват как:

В Луганска област основните боеве са по линията Сватово – Кремена. Това е явен приортиет на руснаците, които са докарали в района системи за залпов огън TOS-1, използващи термобарични боеприпаси. Появиха се и видеокадри от унищожението на руска бронирана машина "Терминатор" именно в Луганска област - първата такава потвърдено ударена и показваща как руснаците трупат техника и хора за атака оттам.

Руснаците атакуват: Ето какво е подготвено, за да превземат Донбас (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа