X
 
 

Нова ИРА пое отговорност за убийството на журналистка в Лондондери

2161 0
Нова ИРА пое отговорност за убийството на журналистка в Лондондери
Снимка: Getty Images/Guliver
Дисидентската републиканска групировка Нова ИРА пое отговорността за убийството на северноирландската журналистка Лира МакКий миналата седмица, когато полицията заяви, че е арестувала 57-годишна жена във връзка със стрелбата.

Новата ИРА "предлагаме пълно и искрено извинение на партньора, семейството и приятелите на МакКий за нейната смърт", се казва в изявление пред "Айриш нюз“. Вестникът съобщава, че паравоенната групировка е използвала разпознаваема кодова дума - утвърден метод за комуникация през десетилетията на сектантски конфликт в Северна Ирландия, известен като "The Troubles".

МВнР призовава към бдителност при пътувания към Северна Ирландия

Във връзка с безредиците, възникнали в град Лондондери/Дери, Северна Ирландия, и предвид възможната ескалация на напрежението в периода...

Поемайки отговорност, Новата ИРА се опитва да оправдае действията си, като твърди, че журналистката е била убита по време на нападение срещу "вражески сили" и обвинява полицията, че е провокирала бунтовете, предшестващи нейната смърт.

"В хода на атаката срещу врага Лира МакКий беше трагично убита, докато стоеше до вражеските сили", се казва в изявлението.

29-годишнатат МакКий бе застреляна късно в четвъртък когато дисиденти републиканци се сблъскаха с полицията в жилищния комплекс "Крийгън" във втория по големина град на Северна Ирландия Лондондери, известен още като Дери.

Полицията в Северна Ирландия заяви, че 57-годишна жена е била арестувана по Закона за тероризма във връзка с убийството. Двама мъже на възраст 18 и 19 години, които също бяха арестувани по-рано в разследването, бяха освободени без обвинение.

Бандити отнесоха банкомат с багер в Северна Ирландия

Престъпници отнесоха банкомат в Северна Ирландия с краден багер, пише БГНЕС, позовавайки се на BBC. Само за 4 минути, няколко маскиран...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители