Орбан да се учи: ЕС размразява всички еврофондове на Полша

1455
Орбан да се учи: ЕС размразява всички еврофондове на Полша
Снимка: president.gov.ua

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Полша ще получи достъп до до 137 млрд. евро от фондовете на ЕС, след като новото правителство на Доналд Туск започна да прилага конкретни реформи. Според ЕК тези промени ще възстановят независимостта на съдебната система в страната.

Отблокирането на паричните средства беше едно от обещанията, дадено от проевропейското коалиционно правителство. Получаването на достъп до тях ще даде тласък на инвестициите за икономиката, която е разтърсвана от последиците от войната в Украйна и е обременена от слабостта на големия търговски партньор Германия.

"Имам добри новини", заяви Урсула фон дер Лайен на пресконференция във Варшава на 23 февруари. "Следващата седмица колегията ще излезе с две решения относно европейските фондове, които в момента са блокирани за Полша. Тези решения ще доведат до отпускането на до 137 млрд. евро за Полша".

Още: Полски съд: Санкциите на ЕС са противоконституционни

С какви средства ще разполага Полша?

Варшава ще получи достъп до около 60 млрд. евро от фондовете, предназначени да помогнат на страните да се възстановят от пандемията COVID-19 и да се откажат от изкопаемите горива.

Полша ще може да се възползва и от около 76,5 млрд. евро от кохезионните фондове, предназначени за повишаване на жизнения стандарт в най-бедните страни членки на Европейския съюз.

Още: Фицо като Орбан: Словакия си навлече гнева на ЕС заради спорна реформа

"Това са много пари, ще ги използваме добре", каза премиерът Туск.

След съобщението полската злота се повиши с 0,14%, възстановявайки загубите си от началото на сесията, съобщи "Ройтерс". "Реалното изразходване на средствата ще отнеме няколко месеца, но те ще помогнат за финансирането на тазгодишния дефицит", написаха икономисти от ING в Twitter.

Защо еврофондовете на Полша бяха замразени?

Предишното правителство, ръководено от националистическата партия "Право и справедливост" (PiS), беше въвлечено в дългогодишен спор с ЕС заради извършени реформи, които според критиците са увеличили политическото влияние върху съдилищата.

В резултат на конфликта Брюксел блокира достъпа на Варшава до фондовете и заяви, че Полша трябва да изпълни ключови задачи по отношение на независимостта на съдебната система, за да ги разблокира.

Още: Европарламентът се перчи, но не закача Фон дер Лайен за Унгария

Варшава вече получи достъп до 5 млрд. евро, които не зависеха от условията за върховенство на закона.

Задачата на новото правителство се усложнява от факта, че президентът Анджей Дуда, който може да налага вето върху законите, е съюзник на PiS, както и от факта, че партията има лоялни хора на важни позиции в съдебната система. Въпреки това длъжностни лица от ЕС приветстваха плана за действие на Полша за възстановяване на върховенството на закона.

Унгария има същите проблеми с ЕС, но там ситуацията е доста по-сложна, тъй като премиерът Виктор Орбан остава на власт: ЕК: Няма да размразим останалите 12 млрд. евро от еврофондовете на Унгария.

ЕК подпомага и полските фермери

Фон дер Лайен обяви днес още една важна новина за Варшава - че Европа ще подкрепи полските фермери. Инструментът NextGenEU предоставя 1,4 милиарда евро директно на местните производители в страната. Ще има още, обеща председателят ЕК, както се вижда от нейна публикация в Twitter.

"Подкрепяме и увеличаването на украинския износ през Черно море към света, за да облекчим сухопътната ви граница", обърна се тя към полските власти.

На границата между Полша и Украйна напрежението расте - полските фермери, които са против вноса на украинско зърно, продължават с протестите: В Полша отново разсипаха украинско зърно. Остра нота от украинското посолство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа