Отчитат като "провал" първия тур на местните избори във Франция

1279
Отчитат като "провал" първия тур на местните избори във Франция
Снимка: БГНЕС

Гласуването на първия тур на местните избори във Франция завърши с рекордно ниска избирателна активност от малко над 30% от общия брой гласоподаватели, информира ТАСС. Тази средна стойност се дава от телевизионния канал BFM по отношение на данни от услугата Elabe. "Нивото на избирателна активност предизвиква голяма загриженост. Нашата колективна работа трябва да бъде насочена към мобилизиране на французите за втория тур", обяви френският вътрешен министър Жералд Дарманен. Точните данни за избирателната активност и резултатите от гласуването ще бъдат публикувани днес, 21-ви юни, но институциите за обществено мнение и служби вече обобщават предварителните резултати.

Експертите са предпазливи оптимисти по отношение на евентуалното увеличаване на избирателната активност във втория тур на 27-ми юни, като посочват възможните причини за "провала" в първия тур. Като вероятна причина за това се спрягат високите температури в някои региони. Мнозина може просто да не искат да стоят на дълги опашки пред избирателните секции, които неизменно се събират поради настоящите ограничения, забраняващи присъствието на повече от трима гласоподаватели едновременно.

Местни избори в Босна и Херцеговина

В Босна и Херцеговина днес се провеждат местни избори, седмите поред от подписването на Дейтънското споразумение, предаде Танюг, цитира...

Според първоначални данни, републиканците (29,3%) са спечелили мнозинството от гласовете в цялата страна, докато другата дясна партия получава 19,1% от гласовете. Левицата, представлявана от представители на Социалистическата партия, комунистите и Зелените, събра 34,3% предварително, докато кандидатите от партиите, принадлежащи към управляващата коалиция (Република на март, Демократично движение и Закон) получиха само 10,9%. Като цяло, както отбелязват медиите, предварителните данни показват, че "Националната асоциация" Марин льо Пен е получила по-малко гласове, отколкото са предвиждали социологическите проучвания.

Изборите бяха белязани и от редица организационни извънредни ситуации, за които медиите съобщиха. Например, 40 от 481 избирателни секции в Марсилия не са отворени навреме поради отсъствието на председателите. Твърдеше се също, че три часа след началото на изборите все още са затворени около 10 избирателни секции. В нито един от регионите предизборната надпревара не завърши с победата на нито един кандидат на първия тур.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа