Папата призова човекът да престане да унищожава Земята

12484
Папата призова човекът да престане да унищожава Земята
Снимка: Getty

Папа Франциск предупреди богатите страни по света да направят промени в начина си на живот и енергопотребление, за да се избегне безпрецедентната разруха на екосистемата, съобщи ВВС.

Посланието цели да вдъхнови всички, не само римокатолиците, да предпазят земята. В документа от 192 страници папата възлага вината за глобалното затопляне върху човешката дейност.

Ватиканът създаде отдел, който ще разследва епископи за сексуални злоупотреби

Папа Франциск одобри създаването на безпрецедентен отдел във Ватикана, който да съди епископи, обвинени в прикриване или непредприема...

Папата пише: „Виждаме се като господари и владики, можещи да грабят земята, колкото желаят“ и „Насилничеството в сърцата ни, ранени от греха, се отразяват и като болестни симптоми, наблюдавани в земята, във водата, във въздуха и във всички форми на живот”.

Според секретаря на дирекцията по климатични проблеми към ООН Кристияна Фигуерес посланието на папата ще повлияе върху преговорите за глобалното затопляне в Париж този декември. Развиващите се страни желаят гаранции за помощ от богатите страни, за да могат да произвеждат „чиста енергия“ и да не допринасят за затоплянето.

Посланието на папата е оспорвано в САЩ. Кандидатите за президент от републиканската партия Джеб Буш и Рик Санторум също го отхвърлят. Последният, който е и католик, изрази мнение, че папата няма как да е надежден източник по климатология.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа