Партия на протеста се въздига в Испания

37157
Партия на протеста се въздига в Испания
Снимка: Getty Images / Guliver

Те обвиняват политическата система, че е недемократична и корумпирана. Обявяват се за безплатен обществен транспорт и дела в стил „Нюрнбергски процес” за испанските банкери. И вярват, че ще превземат стремително испанската политика.

Те са членове на партия „Партидо Х” – новата испанска политическа формация, която бе създадена миналата година от протестното движение на „възмутените”. Тази седмица те излязоха от сянката на анонимността в социалните медии, за да разкрият самоличността на своите представители и да изложат амбициите си, които включват битка с редица институционални и икономически проблеми.

„Намираме се в ситуация, в която демокрацията е прошарена от дупки, в самата система има пробойни”, казва Хоакин Пагола, говорител на партията. „Бяха взимани решения, които са в разрез с желанието на повечето испанци, и след като това засяга икономиката, въпросът е от извънредна важност”.

Във вторник вечерта партията направи първото си публично появяване с презентация в културния център в Мадрид и събитието бе излъчено и в други градове на Испания. Партията разчита изключително много на социалните мрежи, за да планира, да набира подкрепа и дори да събира финансиране – за презентацията например партията плати благодарение на малките дарения на своите поддръжници.

„Партидо Х” не принадлежи нито към левицата, нито към десницата, а по време на пресконференция в сряда нейните представители не казаха дали формацията ще излъчи кандидати за парламентарните избори през 2015 година. Въпреки това те заявиха, че дотогава партията може да има подкрепата на 3,5 милиона избиратели.

Заради акцентът върху гражданското участие политиките им са твърде неясни, а в следващите месеци към тях ще се присъединят още хора. Въпреки това, като основна тема на партията се очертава стягането на юздите на законодателите. „Нямаме никакъв контрол върху политиците си”, казва Симона Леви, представител на „Партидо Х”.

„Така че имаме мото – „Просто демокрация”. То представлява набор от правила, чрез които наистина ще можем да контролираме това, което правят политиците – като започнем от прозрачността на законите, която липсва в Испания, и свършим с редовните референдуми, които никакви ги няма”.

Партията наскоро направи голям удар, като си спечели подкрепата на финансовия разобличител Ерве Фалсиани. Друг техен влиятелен съюзник е Тарсо Хенро, бивш министър от правителството на предишния бразилски президент Луис Инасио Лула да Силва, а сега губернатор на щата Риу Гранди ду Сул.

Но най-показателно за новата испанска партия е движението на възмутените, което се формира през 2011 година и бе предшественик на „Окупирай Уолстрийт”. Движението се появи като спонтанен отговор на испанската закостеняла двупартийна система и лошото управление на икономическата криза.

„Движението на възмутените бе исторически момент, нещо като Френската революция”, каза Леви пред репортерите вчера. „Ние сме деца на възмутените”.

„Досега никоя политическа партия не бе успяла да изрази гнева на възмутените”, казва Хуан Карлос Монедеро, политолог от Мадридския университет Комплутенсе. „Партидо Х” е партия, изградена от млади хора и професионалисти, които участват активно в социалните мрежи и които по някакъв начин изразяват това разочарование, макар и само от един ъгъл”, обобщава той.

Айриш таймс

Испанското правителство отказа на Каталония референдум за независимост

Премиерът на Испания Мариано Рахой отхвърли искането за провеждане на референдум относно самоопределянето на статута на автономната обл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа