Подаръци за Путин: По-скъп бензин, боеве с "диверсанти", Макрон говори за войници на НАТО (ВИДЕО)

6205
Подаръци за Путин: По-скъп бензин, боеве с "диверсанти", Макрон говори за войници на НАТО (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Най-разпространеният бензин А-95 стигна до най-високата си стойност от половин година насам в Русия, като изглежда тенденцията е в посока нагоре. Новината е значима, предвид и вече взети мерки от Руската федерация по въпроса – от 1 март, 2024 година е забранен износът на бензин от Русия, за срок от 6 месеца: Русия отново забранява износа на бензин. Това се случва след като днес, 15 март, започват изборите за нов президент на Русия: Путин 2008 г.: Не ме блазни следващ мандат. 2024 г. се готви за пети (ВИДЕО).

Цената на може би най-известния руски сорт петрол "Уралс" се движи при 75 долара за барел, 15 долара над тавана, обявен от Г-7 и ЕС, което обаче вече създава някои трудности за режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин: Индия почва да се отдръпва от руския петрол

По-скъп бензин

Според данни в руските медии (включително руския опозиционен телеграм канал ASTRA), цената на тон А-95 на борсата в Санкт Петербуг вече е 60 299 рубли (над 655 долара - сайтът на борсата е недостъпен от България по конвенционален начин). Толкова не е било от октомври, 2023 година насам – а тогава отново имаше забрана за износ на бензин от Русия и цените бяха укротени. Сега обаче има други обстоятелства, които явно влияят.

На първо място – успешните атаки с дронове на Украйна срещу руски петролни рафинерии. Само тази седмица бяха ударени цели 3 рафинерии: За два дни: Украйна съсипа 10% от рафинирането на горива в Русия (ВИДЕО)

Освен това – вече над 48 часа атаки на т.нар. руски доброволци в Белгородска и Курска област. Снощи въпросните руски доброволци обявиха хуманитарен коридор за евакуация на мирни жители специално за Белгородска област – между 21:00 часа и 7:00 часа тази сутрин. В редица руски телеграм канали, например в пропагандния Readovka, имаше съобщения, че бойци на Легиона "Свобода за Русия", Сибирския батальон и Руския доброволчески корпус правят атаки и с хеликоптери, като стоварват десанти в село Козинка, на границата между Русия и Украйна. ASTRA написа, че жителите на граничните села и Грайворон са тръгнали да се крият в един от манастирите в село Борисовка, на 30 километра от обстрелвания Грайворон. А губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков също коментира в канала си в Телеграм, че има силна атака в Козинка, но врагове не били влезли в селото, имало боеве извън него, както и призна за евакуация на хора. Току що Гладков обяви и тревога заради опасност от обстрел с ракети - изглежда цялата ситуация не е застрашаваща чисто военно-териториално за руснаците, но носи сериозни репутационни щети. Това е оценка и на ISW - американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната: Руските доброволци обявиха за пленени руснаци. Населението в Белгород се спасява в паника (ВИДЕА)

Междувременно френският президент Еманюел Макрон за пореден път каза, че не може да изключи вариант в бъдеще войници на НАТО да влязат в Украйна, макар че сега нямало нужда. Френският президент отново призова за повече военна помощ за Украйна и изрично заяви следното: „Русия е противник. Кремълският режим е наш враг. Не сме във война с Русия, но нека бъдем честни – не трябва да им позволяваме да спечелят“.

Освен това, френският вестник Le Monde, позовавайки се на източници във френското правителство, публикува цитат, за който се твърди, че е казал Макрон на 21 февруари тази година в Елисейския дворец: "Във всеки случай през следващата година ще трябва да изпратя някои от нашите момчета в Одеса".

Украинският депутат Олексий Гончаренко коментира думите на Макрон в профила си в Телеграм: "Макрон не е говорил за прехвърляне на полкове и изпращането им в Одеса. Ако случаят беше такъв, Радата щеше да гласува за разрешение за изпращане на войски".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com