Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът на Словакия е прострелян при опит за покушение (ВИДЕО)

15 май 2024, 16:20 часа • 15674 прочитания

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо е тежко ранен след извършено срещу него покушение - стрелба от близко разстояние.

По първоначална информация, той е приет в болница в съзнание, но има нужда от спешна операция и се казва, че следващите няколко часа ще са критични за живота му. Тепърва обаче се очаква още информация за безпрецедентното събитие - атентат и то с огнестрелно оръжие срещу министър-председател на страна членка на Европейския съюз.

Покушението

Инцидентът е станал след заседание на словашкото правителство в момент, в който Фицо е излязъл сред хората. Стрелецът се е крил в тълпата, която е дошла да чуе изявлението на словашкия премиер. Какво точно е правила охраната му е отделен въпрос, който тепърва ще се изяснява. Нападателят е задържан. Той е 71-годишният Юрай Цинтула, писател, но и бивш служител в охранителна компания. Синът му заяви пред медиите в Словакия, че баща му има оръжие, което притежава законно.

Още: Словакия иска да създаде платформа за мирни преговори с Путин

Състоянието на Фицо

Фицо е транспортиран с хеликоптер в болница. По първоначални данни премиерът на Словакия е ранен в корема и в гърдите, има рана и в главата - състоянието му се оценява като тежко.

Фицо разкритикува словаците, даряващи за военна помощ за Киев. Зеленски го постави на място

Позицията на Фицо за Украйна

В средата на април Роберт Фицо, който поддържа репутация на говорещ и заемащ позиции, изгодни за Кремъл, обяви, че Словакия не подкрепя присъединяването на Украйна към НАТО. Фицо каза, че Братислава няма да ратифицира документите за приемането на Украйна в Алианса в парламента. "Интересите на Словакия ще бъдат застрашени, ако Украйна стане член на НАТО" подчерта той. Още: Чехия спира да си говори с правителството на Словакия заради Путин Премиерът добави, че страната му е "доволна от неутрална Украйна" и интегрирането й в НАТО "би било само в полза на Трета световна война".

Фицо: Словакия не подкрепя приемането на Украйна в НАТО

Официалната позиция на Фицо по този въпрос обаче не може да се сравнява с речта му на 24 февруари 2024 година, когато се навършиха 2 години от старта на пълномащабната война в Украйна. Тогава Фицо сякаш говореше с гласа на Владимир Путин, припомнете си: Словашкият премиер заговори като Путин на 24 февруари (ВИДЕО)

Война на медиите

В края на април словашкият премиер беше обвинен, че е обявил война на независимите медии. Тогава много журналисти се облякоха в черно и така се появиха в ефир, след като словашкото правителство одобри противоречив проектозакон, с който ще се замени обществения телевизионен оператор RTVS и ще се отстрани генералния му директор. Вместо това функциите на оператора ще бъдат поети от нов орган - Словашка телевизия и радио (STVR), частично избран от властта.

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Разрив с Чехия

В началото на март 2024 г. Чехия отложи междуправителствените консултации със Словакия за неопределено време поради "съществени различия във възгледите по ключови въпроси на външната политика". Разговорите трябваше да се проведат през април.

На практика Чехия отряза Словакия заради Русия. Чешкият министър-председател Петр Фиала написа в Twitter, че сътрудничеството с Братислава е важно за страната, но Прага не може да пренебрегне срещата между словашкия министър на външните работи Юрий Бланар и министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.

Чехия спира да си говори с правителството на Словакия заради Путин

Политическа кариера

Роберт Фицо  е министър-председател на страната от април 2012 г. до март 2018 г. Заема поста и между 2006 и 2010 година. След победата на парламентарните избори от 17 юни 2006 г. на лявоцентристката му партия "Посока: Социална демокрация", основана от него през 1999 г., сформира правителствена коалиция, сменяйки на поста министър-председателя Микулаш Дзуринда, считано от 4 юли 2006 до 8 юли 2010 г.

Подава оставка след парламентарните избори от 12 юни 2010 г. Преди това президентът на Словакия Иван Гашпарович възлага на Фицо мандат за сформиране на второ правителство на "Посока – социална демокрация". Мандатът не е реализиран. На 8 юли е съставено правителство на Словашки демократически и християнски съюз – Демократическа партия, оглавено от Ивета Радичова. 

На 4 април 2012 г., след победата на неговата партия на предсрочните парламентарни избори (печелейки в парламента 83 от 150 места), Фицо сформира ново правителство. Това е първото еднопартийно правителство в Словакия от началото на независимостта. 

През 2014 г. Роберт Фицо е кандидат за президент и на първия тур, проведен на 15 март, е първи с 28% от гласовете. На втора позиция с 24% остава опонентът му – независимият кандидат Андрей Киска. На втория тур обаче Андрей Киска печели 59,4% от гласовете и става четвъртият президент на Словакия.

На 30 септември 2023 г., след победата на партията "Посока: Социална демокрация" на парламентарните избори, Фицо сформира ново правителство.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес