Пригожин: Украйна и НАТО нямаше да ни нападнат първи, целта на инвазията бе друга (ВИДЕО)

15886
Пригожин: Украйна и НАТО нямаше да ни нападнат първи, целта на инвазията бе друга (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

В ново интервю създателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че целта на Русия при започване на войната в Украйна не е била "денацификация и демилитаризация", а нещо съвсем различно.

„От 2014 до 2022 г. Донбас беше разграбен. Разграбен от различни хора, някои от които част от президентската администрация (на Путин – бел. ред.), ФСБ, олигарси. Тези хора крадяха пари от хората в Донбас, базирани в непризнатите Донецка и Луганска народна република. В ДНР и ЛНР имаше армия, която в случай на атака от украинците, трябваше да предприема отговор. Обаче тези армейски части не съществуваха. На практика, имаше минимален брой войници и определен брой генерали, които просто крадяха пари“, заяви Пригожин.

The Economist: Главният разузнавач на Украйна води задкулисни преговори с Пригожин и Китай

Началникът на Главно разузнавателно управление на Украйна генерал Кирило Буданов вероятно е в контакт със собственика на руската частна...

„Сега, по темата защо започна специалната операция (войната – бел. ред.). Украинците имаха група, разположена по протежение на границата с Донбас, която ние пробихме от Попасна до Артьомовск (руското название на Бахмут - бел. ред.). Тази група се състоеше от различни доброволци, националисти и редовна армия. С тази група се обстрелвахме взаимно и това се случваше в тези дълги 8 години. Към 24 февруари 2022 г. нямаше нищо необичайно. Сега Министерството на отбраната се опитва да заблуди обществото и президента (Владимир Путин – бел. ред.) и да разкаже история, че е имало дива агресия от украинската страна, че те са щели да ни атакуват заедно с цялата НАТО. Така наречената специална военна операция започна на 24 февруари по напълно различни причини“, каза създателят на ЧВК „Вагнер“.

Той отново атакува руския военен министър Сергей Шойгу. „За какво беше нужна войната? За това група негодници да триумфират и да покажат колко силна армия са. За да може Шойгу да стане маршал – заповедта беше предварително подготвена. Войната не беше нужна, за да върнем нашите руски граждани, не беше за демилитаризиране и денацифициране на Украйна. Нужна беше за една звезда с допълнителна бродерия (маршалската звезда на Сергей Шойгу – бел. ред.). За да може един умствено болен човек да получи тази звезда върху възглавничка, когато бъде погребан“, атакува Пригожин.

„Второ, войната беше нужна на олигарсите, на клана, който днес практически управлява в Русия. Този олигархичен клан получава всичко. Ако затворят бизнесите им в чужбина, тогава държавата веднага разделя вътрешните бизнеси и ги дава на тях. По този начин те арестуват бизнесмени и се затварят банки, така че този клан да не загуби парите си. Те не се нуждаят от пари, имат всичко – болници със специално оборудване, в случай че се разболеят от рак, и всякакви други неща, за да живеят колкото се може по-дълго“, заяви създателят на ЧВК „Вагнер“.

Според него олигарсите мислят само за едно нещо – как да съхранят телата си. Не мислели за държавата, за народа, за войната, а само за себе си.

Пригожин се подигра с Politico: Помогнете да снабдя "Вагнер" с F-35 (ВИДЕО)

Евгений Пригожин поиска от медията Politico помощ за оборудване на частната си военна компания "Вагнер" с изтребители F-35, п...

„Втората най-важна част от войната беше да се назначи Медведчук за президент на Украйна. Същият този Медведчук, който вече беше инфилтриран в Киев и чакаше армията да пристигне, Зеленски да избяга и всички да хвърлят оръжие, а той да стане президент“, каза Пригожин с препратка към Виктор Медведчук – украинският гражданин, който бе задържан от Киев, а после разменен за военнопленници с Русия.

„Целта беше да се спечелят материални придобивки и да се разделят след вземането им под контрол. Щеше да е хубаво да се накаже режима на Зеленски, да се накажат американците за преврата през 2014 г. Но имаше много време за това и то бе пропиляно. Те крадяха много в Донбас, но искаха още повече. Решиха да назначат Медведчук. Той беше задържан и разменен за целия полк „Азов“. Ако искаме да денацифицираме Украйна... „Азов“ е основата на националистическите структури в Украйна. Защо ги разменихме? Защо това беше толкова ценно? И защо те не бяха разменени за нашите военнопленници?“, попита Пригожин.

„Защо бяха разменени за този негодник Медведчук, който има добри връзки с ръководството на страната? След като регионите на Херсон и Запорожие бяха завладени, първото нещо, което се случи, беше да започне преместване на булдозери, метали и така нататък. Когато завзехме Попасна и поставихме охрана в заводите, те можеха да продължат да работят. Но дойдоха хора и започнаха да местят оборудването към Русия“, заяви той.

ОЩЕ: Пригожин попиля Шойгу: Крият се загуби от Путин, може да останем без армия и без Русия (ВИДЕО)

ЧВК "Вагнер" създава военна полиция за лов на руски военни

ЧВК "Вагнер" създава военна полиция на окупираните територии, предаде телеграм-каналът ASTRA. Тя ще задържа "доброволци" и войници на в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Одеса се сбогуваха с полицай, загинал при руски ракетен удар

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа