Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проблем: Половината от снарядите по чешката инициатива за Украйна са дефектни

30 май 2024, 16:44 часа • 46374 прочитания

Чешката инициатива за доставка на стотици хиляди снаряди на Украйна е изправена пред сериозно предизвикателство. Половината от боеприпасите, които коалицията от съюзници на Киев е открила извън Европа, се оказват негодни за директно изпращане към фронта.

Преди дни чешкият премиер Петр Фиала обяви официално, че в следващите дни Украйна ще получи първата партида от 155-мм снаряди по инициативата. Петнадесет държави от ЕС и НАТО вече допринесоха с над 1,6 млрд. евро, за да се намерят над 1 млн. боеприпаса.

Украинските въоръжени сили ще получат първите снаряди в рамките на чешката инициатива през юни, потвърди министърът на външните работи Ян Липавски. Според властите в Прага - от юни нататък Киев ще получава между 50 и 100 хиляди боеприпаса на месец.

Още: Поток от снаряди за Украйна: Пентагонът се задейства с роботизирана фабрика

Проблеми

Чешкият оръжеен производител Czechoslovak Group (CSG) - най-големият доставчик на боеприпаси в Централна Европа - заяви, че повишаването на цените и лошото качество на боеприпасите означават, че половината от получените снаряди не могат да бъдат изпратени на бойните полета в Украйна толкова бързо, колкото е планирано.

Михал Стнад - собственик и председател на компанията - каза пред Financial Times, че около 50% от частите, придобити от Czechoslovak Group от името на чешкото правителство на места като Африка и Азия, не са достатъчно добри, за да бъдат изпратени в Украйна без допълнителна обработка. За някои снаряди CSG е принудена да добавя липсващи компоненти от собственото си производство.

„Всяка седмица цената се покачва и има големи проблеми с компонентите“, каза Стнад. Въпреки това той подчерта, че чешката инициатива продължава да върви „по план“ и че CSG е поела ангажимент да достави определената й част от доставките.

Снимка: Getty Images

Войната в Украйна доведе до рязкото покачване на цените на ограничения брой снаряди, които могат да бъдат закупени извън държавите от НАТО. В Европа няма свободни боеприпаси, нито нужния производствен капацитет.

Още: Не само да обещават, а да дават пари за снаряди: Чехия с призив за Украйна

Стнад заяви, че поръчките на европейските производители на боеприпаси са пълни за следващите осем години, в зависимост от вида на снарядите. Дори при малко вероятния сценарий войната в Украйна да приключи точно сега, „пред нас ще има огромна работа по попълване на стратегическите запаси на страните от НАТО“, посочи той.

Русия изпреварва западните столици в осигуряването на артилерийски доставки на международните пазари, заяви чешкото правителство. И предупреди, че забавените плащания към оръжейните компании могат да доведат до изпращането на милиони боеприпаси в Москва вместо в Киев.

Още: Снаряди: Числата сочат как Запада се мотае и Путин печели в Украйна

Чехия води разговори да прехвърли отбранителната си индустрия в Украйна

Чешкото правителство е поискало от CSG и други по-малки отбранителни компании да действат като посредници и да осигурят снарядите от страни извън ЕС. Стнад заяви, че води отделни разговори с властите в Киев за започване на изграждането на съоръжения в Украйна, които биха могли да превърнат CSG в първата отбранителна компания от ЕС, произвеждаща голямокалибрени снаряди в нападнатата от Русия страна.

Като част от плановете CSG ще изгради фабрика в Украйна и два други обекта, които да обслужват оръжията, доставяни на Киев. Компанията ще похарчи няколкостотин милиона евро, за да стартира трите си украински производствени проекта, и се надява да постигне споразумение с Киев тази година.

Още: Барутът: Китай забави Европа със снарядите за Украйна и я принуди да търси иновации (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес