Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проруски украинци със санкции от ЕС

07 декември 2018, 15:11 часа • 869 прочитания

Страните от ЕС се съгласиха да санкционират девет души заради скорошните "незаконни" избори в подкрепяната от Русия източната част на Украйна, съобщиха служители пред АФП.

Министрите на външните работи ще използват среща в Брюксел в понеделник, за да одобрят официално забрана за пътуване и блокиране на активите на девет украинци, участвали в изборите в "народните републики" в Донецк и Луганск миналия месец, които САЩ заклеймиха като "измама", а ЕС ги нарече "незаконни".

Решението на Брюксел ще бъде взето в момент, когато Киев засилва призивите за международни действия срещу Русия, след като Москва задържа три украински военноморски кораби и 24 моряци в Азовско море, но в понеделник външните министри на ЕС няма да приемат санкции за инцидента, тъй като страните са предпазливи да не се получи и по-нататъшна ескалация в сложната ситуация.

Служител на ЕС заяви, че на среща в сряда са били договорени "правните актове за нови списъци по ограничителните мерки по отношение на действия, които подкопават или застрашават териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна".

Дипломати потвърдиха, че девет души, всички украинци, ще бъдат санкционирани, което означава, че ще им бъде забранено да пътуват до или през страните от ЕС и всички активи, които държат в блока, ще бъдат замразени, предаде БГНЕС.

Проведените през ноември избори върнаха промосковските сепаратистки лидери на власт в двата отцепнически украински региона. Според Киев тези избори са просто начин Кремъл да затвърди влиянието си в спорния регион.

Така наречените републики бяха обявени през 2014 г., след като Русия анексира Крим и подкрепи избухването на бунтове срещу Киев в други части на източна Украйна.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес