Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин може да загуби Крим и без десант на ВСУ: Бивш офицер от Кралския флот на Великобритания

11 юни 2024, 16:24 часа • 5130 прочитания

Успешните действия на украинските въоръжени сили в Черно море и атаките по стратегически цели на територията на окупирания Крим направиха руските сили на полуострова много уязвими. Черноморският флот на Русия на практика е "функционално победен" заради многобройните загуби, които понесе от атаки на дронове и ракети на украинските специални сили. Все още непотопените руски кораби избягаха от пристанището на Севастопол в Новоросийск и те отдавна не са заплаха, примерно, за търговските кораби, движещи се между украинския град Одеса и румънските пристанища.

Ако Украйна затвори всички снабдителни артерии и изчака ресурсите на руснаците на полуострова да бъдат изчерпани, Путин ще бъде принуден да превърне Крим в точка за преговори, пише Том Шарп, бивш офицер от Кралските военноморски сили на Великобритания, за The Telegraph.

Сега в Крим остават две основни логистични артерии - Кримският мост и новата железопътна линия. Кримският мост все още изглежда е критично важна логистична линия за доставки, поддържаща не само руските войски на самия полуостров, но и фронтовата линия по Днепър. Украинците на два пъти успешно нанесоха удари по моста - през октомври 2022 г. и през юли 2023 г. Повредите бяха толкова сериозни, че въпреки ремонтите Русия все още не може да възстанови функционирането му на 100 процента.

Още: Украйна чисти руска ПВО в Крим - С-300, С-400 и радари, има и руски данни

Това принуди руснаците да построят ж.п. линия за превоз на повече боеприпаси. Интересен въпрос обаче е колко дълго ще функционира този логистичен маршрут, тъй като той също е в обсега на ракетите ATACMS, с които Украйна разполага. Ясно е, че украинците могат да прекъснат сухопътната железница, когато пожелаят. Тя може да се поправи доста бързо – трудно е да се осакати железопътна линия, прокарана на равнинна земя, за дълго време – но очевидно е, че не може особено да се разчита на този маршрут за доставки. Ако Украйна реши да удари едновременно и по моста, и по железопътната линия, всички доставки за фронта по Днепър и за различните военни бази в Крим ще трябва да идват с камиони през претоварената шосейна мрежа под натиска на дроновете и ракетите на Киев. И въпреки че ж.п. линиите са по-лесни за ремонт от мостовете, проблемите с доставките на полуострова бързо ще нараснат и способността на Русия да го използва като база ще намалее още повече. 

Още: Украйна е повредила две радарни станции в Крим: Първи данни от атаката с дронове

Освен това бившият офицер подчертава и, че в Русия наближава криза с човешките ресурси. Наскоро се появи съобщение, че Руската федерация набира все повече и повече африканци, защото не е в състояние да покрие загубите на затворници.

Дали могат да се използват тези обстоятелства, за да се победи Русия? Може би сега е моментът да се изпратят украински войски в Крим, казва Шарп, но Запада е "алергичен към риск" и подобно решение би се възприело като немислимо, въпреки че операцията има шансове за успех.

Още: "Вражеската ПВО е сляпа": Русия е загубила радар за 100 млн. долара в Крим, твърди Украйна

Но може би дори десант няма да е нужен, разсъждава Шарп. Украйна вече реално държи огневи контрол над Крим. Така че е достатъчно да се спрат логистичните артерии, да се стегне примката около полуострова и да се изчака руснаците там да привършат мунициите си и ракетите. Путин ще е принуден да хаби все повече ресурси, за да задържи полуострова, който все повече ще губи значението си на важна военна база.

Още: Пет катера и два ферибота: Унищоженията край Кримския мост явно са още повече (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес