Путин забрани на руските банки да плащат задълженията си във “враждебни” валути

12943
Путин забрани на руските банки да плащат задълженията си във “враждебни” валути
Снимка: Kremlin.ru

Руските банки да не работят във валути на неприятелски държави, които са замразили активите им в чужбина. Това е записано в нов указ на руския президент Владимир Путин, предаде 24 часа.

Една от клаузите предвижда банките, чиито средства в чуждестранна валута са били блокирани зад граница, да могат да спрат изпълнението на задълженията си към чуждестранни клиенти в тази валута. Иначе казано, който е дал на руска банка заем в долари, евро, йени или дори в левове, но нейните активи в чужбина в тези валути са замразени, ще си получи парите обратно, но в рубли и по сметка, създадена на негово име без съгласието му.

Западът може да тръгне към санкции и за Турция след срещата на Ердоган с Путин

Западът обмисля да наложи санкции срещу Турция заради "задълбочаващите се отношения между Анкара и Москва", съобщи Financial Times. Сп...

Има и още ограничения - в друг параграф от указа Путин дава на централната банка правомощия да определя максималната стойност на банковата комисиона за валутни преводи в случай на налагане на санкции срещу тях. Указът е в сила, докато важат западните санкции срещу Москва, наложени заради инвазията ѝ в Украйна.

Най-строгите ограничения въведоха САЩ - още на 21 февруари, когато Русия призна независимостта на т.нар. републики в Донбас. Тогава бяха включени отбранителната Промсвязбанк, държавната корпорация VEB и техните дъщерни дружества. На 24 февруари с нахлуването в Украйна подобни санкции бяха наложени срещу ВТБ, Откритие банк, Совкомбанк, Новикомбанк. На 6 април и Сбербанк попадна в списъка.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Същевременно доставките на руски петрол за три европейски държави през Украйна бяха прекратени, тъй като плащанията за транзитните такси не могат да бъдат обработени, съобщи руската компания “Транснефт”. Засегнати са Унгария, Словакия и Чехия.

Колко богата е бившата жена на Путин - Людмила?

Сътрудници на Алексей Навални от неговата Фондация за борба с корупцията публикуваха в Ютюб 44-минутно видео за бившата жена на Путин &...

През Украйна минава една от тръбите на нефтопровода “Дружба”, който е най-дългият в света. Той пренася петрол на около 4000 километра от източната част на Русия за Украйна, Беларус, Полша, Унгария, Словакия, Чехия и Германия. Мрежата се разклонява в множество тръбопроводи, за да доставя петрол в цяла Източна Европа и извън нея. Транзитните такси се предплащат и според “Транснефт” заради санкциите на ЕС извършеният на 22 юли превод бил върнат.

По северната линия на “Дружба” през Беларус до Полша и Германия доставките вървят нормално. Унгария, Словакия и Чехия обаче са напълно зависими от доставката на руски петрол, защото нямат излаз на море.

Лидерите на Естония и Финландия пък поискаха останалите европейски страни да спрат да издават туристически визи на руски граждани, заявявайки, че не би трябвало те да могат да почиват в Европа, докато правителството им води война в Украйна, съобщи АП. Естонската премиерка Кая Калас написа в туитър, че “посещаването на Европа е привилегия, а не човешко право”. “Време е да сложим край на руския туризъм”, добави тя.

Ден по-рано финландската ѝ колежка Сана Марин заяви, че “не е правилно, докато Русия води брутална агресивна война в Европа, някои руснаци да могат да живеят нормален живот, да пътуват в Европа, да са туристи”.

Трябва да спечеля проклетата война: Затворници разказаха как Готвача на Путин ги вербува

"Трябва да спечеля тази проклета война на всяка цена." Руски затворници разказаха пред "Медиазона" как близкият до Кремъл бизнесмен Евг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Мечка доведе до извънредно положение в словашки град (ВИДЕО)

Окупиран от Москва грузински регион "обмисля" дали да стане част от Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа