Пътуванията по коледните празници и КОВИД - какво трябва да знаем

5395
Пътуванията по коледните празници и КОВИД - какво трябва да знаем
Снимка: Pixabay

Ситуацията със зелените сертификати и останалите ограничения, свързани с пандемията от COVID-19, е много динамична в последните седмици. Какви ограничения ще бъдат в сила в част от европейските държави в коледния период, който по традиция е по-натоварен откъм пътувания, е трудно да се прогнозира с точност. Но тенденцията е ясна - затягане на мерките и все по-сурови правила.

Ето каква е картината за момента:

Откриват немския коледен базар: Достъпът е само със зелен сертификат

Днес от 18.00 ч. в Градската градина в столицата ще бъде открит Немският коледен базар, съобщи Теодора Бреме, управител на фирмата, орг...

В Италия въвеждат нов, „подобрен“ зелен сертификат само за ваксинирани и преболедували коронавируса. Според указ на Министерския съвет на страната новият документ става изискуем от 6 декември и засега ще важи до 15 януари, информира La Stampa. Новият сертификат не отменя действието на досегашните зелени сертификати, но налага още по-строги ограничения за достъп до мероприятия на закрито, барове, ресторанти, спортни и културни събития за останалите категории граждани. С други думи докато обикновеният зелен сертификат може да бъде получен и чрез отрицателен тест, то при „супер“ зеления сертификат тази възможност отпада и от него директно ще бъдат изключени неваксинираните и непреболедувалите посетители.

При пребиваване в страната е добре да се има предвид, че за пътуване в регионалните и междурегионални влакове, както и за градския транспорт – автобуси, метро и трамваи, вече задължително ще се изисква представяне на обикновения зелен сертификат. Освен това на 15 декември се очаква да бъдат преразгледани изискванията по отношение на необходимите документи за влизане в страната – засега както в повечето други държави това може да стане с ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. Какво решение ще вземат италианските власти точно преди Коледа обаче предстои да разберем.

Франция се бори с петата ковид вълна, което очаквано също доведе до затягане на мерките. По-рано този месец президентът Еманюел Макрон обяви, че ще бъдат деактивирани сертификатите за лица над 65 години, на които не е инжектирана подсилваща бустерна доза шест месеца и пет седмици след поставянето на втората ваксина. Днес следобяд обаче имаше ново изявление на здравния министър Оливие Веран, който изнесе повече подробности за това как ще бъде овладяна прогресията на новите случаи. Според последното решение на властите бустерната доза става изискуема за всички възрастни, вече пет месеца след последната им доза, вместо шест, както беше досега. Това е условието, за да запазят зеления си сертификат валиден след средата на януари. Валидността на отрицателните тестове пък се намалява до 24 часа вместо досегашните 72 часа.

За планиращите посещение във Франция, припомняме също така, че зеленият сертификат е необходим и за деца на възраст над 12 години за посещение на атракции и мероприятия на закрито. Маските отново стават задължителни във всички затворени пространства, включително тези, за които се изисква сертификат. За откритите пространства решението ще се взема от префектите на съответните области, където сметнат за необходимо, особено по отношение на коледните базари.

В Германия регистрират невиждан ръст на новозаразените с COVID-19, затова не се изключва да бъде въведен и пълен локдаун за всички. За момента пътуването в градския транспорт става единствено с предоставяне на доказателство за ваксина, преболедуване или отрицателен тест. В някои провинции като Саксония освен това има вечерен час за неваксинирани и непреболедували.

Главният епидемиолог на Германия: Тотален локдаун от Бъдни вечер

Главният епидемиолог на Германия Кристиан Дростен поиска още по-строги ограничителни мерки за задаващите се в края на месеца празници. ...

Австрия въведе локдаун, който засега е за срок от поне 10 дни, но е възможно да бъде удължен. На практика в страната не работят заведенията, развлекателните центрове и музеите, а коледните базари са отменени. От началото на тази седмица са в сила и нови условия за влизане в страната като е намалена валидността на изискваните документи по правилото 3G – имунизиран, преболедувал или тестван. Срокът на сертификатите е намален от 360 на 270 дни, а наличието на антитела вече няма да се приема за доказателство за нисък епидемичен риск. Резултатите от PCR тестовете са с валидност до 72 часа докато антигенните бързи тестове (с валидност до 24 часа) ще могат да се използват единствено по изключение – например при служебни пътувания.

Словакия също наложи локдаун от 25 ноември за срок от три месеца, който ще обхване както ваксинираните, така и неваксинираните.

Не по-розово е положението в Нидерландия, където ресторантите и баровете затварят врати в 20:00 часа, а магазините, не предлагащи стоки от първа необходимост – в 18:00 часа. Утре обаче ще има ново актуализиране на мерките, а каква ще бъде ситуацията около Коледа е трудно да се гадае.

Гърция е насред четвърта вълна. Неваксинирани и непреболедували не се допускат до музеи, кина, театри, спортни зали.

Като цяло трябва да се има предвид, че Европейската комисия обсъжда намаляване срока на валидност на COVID сертификатите за пътуване в рамките на ЕС, както и промяна на дефиницията за напълно ваксиниран (едва след поставена трета доза). Това обаче по всяка вероятност ще стане след 10 януари.

Предколедна търговска война в условията на локдаун във Великобритания

Във Великобритания търговците на дребно и супермаркетите бяха обвинени, че се възползват несправедливо от предимството, което имат да б...

При връщане обратно в България също трябва да се имат предвид някои особености. Според влязлата в сила от 23 ноември заповед на министър Кацаров, трябва да направите PCR тест дори да сте ваксиниран/преболедувал, ако пристигате от някоя от държавите, попадащи в „червената зона“. Сред тях са 27 европейски държави, включително Великобритания, Гърция, Сърбия, Австрия, Белгия, Германия, Чехия, Дания, Полша, Нидерландия. В противен случай при пристигането си подлежите на 10-дневна карантина, която може да бъде отменена само в някои строго определени случаи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа