Разкритие: Роман Абрамович прехвърлил активи за милиарди долари на децата си преди инвазията в Украйна

12955
Разкритие: Роман Абрамович прехвърлил активи за милиарди долари на децата си преди инвазията в Украйна
Снимка: Getty Images

Милиардерът Роман Абрамович още преди началото на войната е прехвърлил активи за милиарди долари на децата си. Това пише The Guardian, позовавайки се на изтеклите документи на кипърската компания Meritservus.

Изтекли документи показват, че 10 тайни офшорни тръста, създадени в полза на Абрамович, са били бързо реорганизирани в началото на февруари 2022 г., три седмици преди началото на войната на Владимир Путин в Украйна. Това се е случило само дни след като западните правителства заплашиха да наложат санкции срещу руските олигарси в случай на инвазия.

Великобритания замрази активи за 7 милиарда евро на Роман Абрамович

Пореден удар за руския олигарх Роман Абрамович. Бившият собственик на английския футболен клуб Челси остана без 7 милиарда евро, които ...

Изтеклите документи повдигат въпроси дали промените в тръстовете са направени в опит да се защити огромното състояние на олигарха от заплахата от замразяване на активи. Анализът предполага, че поправките са направили седемте деца на Абрамович, най-малкото от които е на девет години, бенефициенти на тръстове, притежаващи активи на стойност поне 4 милиарда долара, въпреки че общата стойност може да бъде много по-висока.

Промените изглежда са превърнали децата в крайни действителни собственици на трофейни активи, отдавна свързани с баща им, включително луксозни имоти и флотилия от суперяхти, хеликоптери и частни самолети. Според експерти, това може да усложни усилията за налагане на санкции срещу олигарха и потенциално да осуети опитите за замразяване на активи, за които преди се смяташе, че принадлежат на олигарха.

Разкритията вероятно ще повдигнат въпроси дали децата на Абрамович също трябва да бъдат обект на замразяване на активи. За разлика от членовете на семействата на някои от най-близките съветници на Путин, много семейства на олигарси, обект на санкции, са избегнали ограниченията.

Правителствата на Обединеното кралство и ЕС определиха Абрамович като прокремълски олигарх и през март 2022 г. му наложиха санкции за това, че се облагодетелства от близките си отношения с Путин. Абрамович отрече финансови връзки с Кремъл и заведе дело за отмяна на мерките на ЕС. В медиите вече изтекоха хипотези, че Украйна е поискала от Белия дом да не налага санкции срещу него, след като бизнесменът се появи като неофициален посредник в мирните преговори между Москва и Киев.

Санкции? Абрамович се сдоби с придобивка за милиони!

Руският олигарх Роман Абрамович може да се похвали с нова играчка за милиони и дори санкциите на "Запада" не могат да помрачат радостта...

ОЩЕ: Руските милиардери загубиха 54 млрд. долара от началото на годината

Предполага се, че документите за финансовите операции на Абрамович са получени чрез хакване на базиран в Кипър офшорен доставчик на услуги, който администрира тръстовете на олигарха. Според Guardian от тях се вижда как Абрамович в продължение на десетилетия е използвал непрозрачни доверителни структури, за да скрие богатството си в тайни офшорни фирми, и посочват предизвикателствата, пред които са изправени западните власти при пробиването на тези сложни структури, за да наложат санкции.

Финансовите активи на Абрамович са подложени на интензивен контрол след инвазията. Властите в Джърси се опитаха да замразят активи на 7 милиарда долара на Нормандските острови, докато САЩ конфискуваха два от частните му самолети за нарушаване на експортния контрол. ФБР вече обяви, че смята, че Абрамович е реорганизирал два тръста, единият от които държеше иззетите самолети, като е направил децата си бенефициенти. Изтеклите файлове обаче предполагат, че реорганизацията е била по-мащабна.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Как Абрамович се оказа изненадващият играч в преговорите между Русия и Украйна?

Когато миналата седмица Турция беше домакин на преговорите между Русия и Украйна, сред официалните лица и дипломатите, събрани в крилот...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа