Руските милиардери загубиха 54 млрд. долара от началото на годината

4872
Руските милиардери загубиха 54 млрд. долара от началото на годината
Снимка: Getty Images

Състоянието на най-заможните руснаци е намаляло с около 54 млрд. долара от началото на годината, става ясно от индекса на милиардерите на Bloomberg. Най-голяма загуба отчита главният изпълнителен директор на металургичния гигант „Северстал“ Алексей Мордашов. Милиардерът е загубил 7.66 млрд. долара. Настоящето му състояние възлиза на 21.2 милиарда долара, с което се нарежда на 64-то място в списъка на най-богатите хора в света.

Бизнесменът Роман Абрамович е загубил 7.33 млрд. долара, като днес състоянието му се оценява на 10.7 млрд. долара Богатството на председателя на борда на директорите на Новолипецкия металургичен комбинат (НЛМК) Владимир Лисин пък е намаляло с 6.10 млрд. долара и се равнява на 21.9 млрд. долара, предава "Комерсант".

Бягащите от санкции руски богаташи масово купуват имоти в Дубай

След безпрецедентните санкции наложени срещу руски граждани от началото на войната в Украйна, много руснаци загубиха имоти в не един ев...

Собственикът на търговеца на петрол Gunvor International Генадий Тимченкопък е претърпял загуби за 4.40 млрд. долара и сега разполага с богатство от 18 млрд. долара. Състоянието на Виктор Рашников, председател на борда на директорите на Магнитогорския железодобивен комбинат се е свило с 4.37 млрд. долара и към момента възлиза на 9.84 млрд. долара.

Някои руски милиардери обаче са увеличили състоянието си, става ясно от индекса. Един от тях e президентът на Nornickel, компания занимаваща се с добив на никел и паладий, и на конгломерата Interros Владимир Потанин. Най-богатият руснак в класацията е увеличил състоянието си с 2.77 млрд. долара до 33.6 млрд. долара.

От началото на войната в Украйна богатството на множество руски милиардери бива ударено от западните санкции. Засегнатите са Роман Абрамович, Виктор Рашников, Генадий Тимченко и др. Чуждестранните активи на руските бизнесмени пък биват замразени.

Загубата на богатство обаче не е характеристика единствено на руските милиардери. Така например състоянието на изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск, най-богатият човек в света, е намаляло с 24.3 млрд. долара от началото на годината. Джеф Безос пък е загубил 41.1 млрд. долара, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg.

Сривът на биткойн изтри огромна част от богатството на крипто милиардерите

Някои от крипто милиардерите акумулират огромно състояние, което съперничи на богатството на най-заможните американски технологичн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com