Росгвардия набира бивши бойци на "Вагнер", руски граничари се оплакват от лошо оборудване (ВИДЕО)

4823
Росгвардия набира бивши бойци на "Вагнер", руски граничари се оплакват от лошо оборудване (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

И през изминалото денонощие украинските сили продължиха контранастъпателните операции в Донецка и Запорожка област, предава ISW. Според официални съобщения на Киев, те са напреднали близо до Бахмут и в западната част на Запорожие. 

Украински военни обявиха, че са освободили 2 квадратни километра територия в посока Бахмут през последната седмица и са постигнали успехи близо до Клещеевка на 6 км югозападно от Бахмут, и Андреевка на 9 км югозападно от Бахмут. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр пък обяви, че украинските сили са отвоювали общо 4,8 квадратни километра в оперативното направление на Таврийск в Запорожие през последната седмица, като основните успехи са на юг от Работино и западно от Вербове.

Още: Отново: Модел на най-добрия руски танк е в украински плен. Западно неверие в украинската контраофанзива (ВИДЕО)

Руските сили пък са провели настъпателни операции по линията Купянск-Сватова-Кремина, близо до Бахмут, по линията град Авдиевка-Донецк, в граничния район на западната част на Донецк-източна Запорожка област и в западната част на Запорожка област. Украинският генерален щаб съобщи, че руските сили са извършили неуспешни атаки близо до Зализнянск, Орихово-Василовка, Богдановка, Клещеевка и Курдюмивка.

Руската армия набира бойци на Вагнер

Същевременно стана ясно, че Росгвардия вероятно вербува бивши бойци от групата Вагнер, които преди това са били в затвора, като вероятно така Москва опитва да погълне остатъците от частната армия, като същевременно подсили вътрешния апарат за сигурност на Русия. Руското опозиционно издание iStories съобщи, че бивши бойци на Вагнер са получили покани да служат в Росгвардия след поредица от тестове и удостоверения. Информацията се базира на близки на вербуваните военни. iStories отбелязва, че от руското военно министерство искат от бившите бойци на Вагнер да преминат проверка за сигурност и да предоставят документация за официални помилвания на присъдите си в затвора, както и документация за сключването на техните договори с Вагнер. 

Изданието цитира и военнослужещ от Ростов на Дон, според когото неговата част е изпратила бивши бойци на Вагнер да охраняват „стратегически обекти“ в окупирана Украйна.  ISW по-рано съобщи за прехвърлянето на части „Гром“ (елитни специални части за борба с наркотиците на руското Министерство на вътрешните работи) и тежко въоръжение към Росгвардия след бунта на Вагнер.

Руски граничари бият тревога

Руски граничари пък изразяват загриженост относно ограничените възможности и оборудване, с което са екипирани, като се опасяват, че това създава сериозни предпоставки за успешни украински нападения на територията на Русия. Руски блогър, който служи в съвета по правата на човека в Кремъл, обвинява властите, че са изпратили по границата зле екипирани части и не са ги снабдили с достатъчно цифрови комуникационни системи, разузнавателни и ударни дронове, мобилен транспорт и медицински консумативи. Блогърът отбелязва, че тези оплаквания идват от почти всички отдели на граничната служба в руската Федерална служба за сигурност.

Още: Суровите уроци от украинската контраофанзива за бъдещето на НАТО

Според информацията, граничните части получават противотанкови ракети и минохвъргачки само от лични връзки с руски военни части, и изисква от властите да осигурят по-добро оборудване – включително самоходни артилерийски системи и системи за електронна война, на настоящите гранични служители, особено тези в Брянска, Курска и Белгородска област, които граничат с Украйна. Позоваването на милблогъра на участието на съветската гранична охрана във войната в Афганистан и призива за предоставяне на по-сложни системи предполага, че руската гранична охрана продължава да е загрижена за заплахата от възможни украински трансгранични нападения в Русия и украински атаки с дронове руска територия.

Путин се среща с Ким Чен Ун

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и руският президент Владимир Путин се срещат във Владивосток, за да обсъдят двустранните отношения и доставките на Северна Корея на артилерийски боеприпаси за Русия. В предварителната информация не се казваше точно кога ше пристигне за срещата севернокорейския лидер, но днес вече се появиха кадри, от които става ясно, че бронираният влак на Ким Чен Ун, с който той традиционно се придвижва, пристига в Русия.

Армения започна военни учения със САЩ

Същевременно американските и арменските сили започнаха съвместни военни учения в Армения на 11 септември.  Министерството на отбраната на Армения заяви, че съвместните американско-арменски учения „Eagle Partner 2023“ ще подготвят арменските сили за участие в международни мироопазващи мисии и ще продължат до 20 септември. 85 американски военнослужещи и 175 арменски военнослужещи участват в учения на полигоните Зар и Армавир близо до Ереван.[22] „Eagle Partner 2023“ ще се случи на фона на все по-напрегнатите отношения между Москва и Ереван, както и на повишеното напрежение между арменските и азербайджанските сили в Нагорни Карабах. Общите учения предизвикаха остра реакция от Москва, която привика арменския посланик и му връчи протестна нота.,

Още: САЩ обмислят да предоставят на Украйна ракети с голям обсег, заредени с касетъчни боеприпаси

Още: Михайло Подоляк: Украйна няма да приеме размяна на територии срещу мир

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ирак с призив: Мисията на ООН да се изтегли незабавно

Руският пробив в Харковска област: Актуални новини и оценки за руските цели (ВИДЕА)

Пожар на товарен влак в Русия (ВИДЕО)

Зеленски: Тежките боеве с руските войски продължават по цялата фронтова линия

Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

Украйна си връща на Путин: Взриви петролна база в Луганск, Курск и Белгород са под обстрел (ВИДЕО)

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Принц Уилям: Кейт се чувства добре (ВИДЕО)

Медведев оправда ядрените учения, заяде се с Камерън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа