Суровите уроци от украинската контраофанзива за бъдещето на НАТО

9454
Суровите уроци от украинската контраофанзива за бъдещето на НАТО
Снимка: Getty Images

Войните имат много различни причини, но всички те неизбежно се превръщат в тестови площадки за технологии, тактики и стратегии. Конфликтът в Украйна не е по-различен в това отношение. Нещо повече, в този смисъл той дори може да се счита за образцов. За съжаление за НАТО, това не вещае нищо добро, пише Asia Times.

Истината е, че Украйна не беше напълно готова и по принцип не трябваше да участва във военни действия.

САЩ и НАТО осигуриха на Киев огромна военна помощ в размер на 100 милиарда долара. В същото време разходите растяха, достигайки умопомрачителните цифри от 100 милиона на ден. С тази помощ Украйна успя да си върне над 50% от територията, окупирана от руснаците - но все още е откъсната от Азовско море, а Черно море е бойно поле, което орязва жестоко украинската икономика. Още: Пентагонът обяви нова военна помощ за Украйна за 600 млн. долара

Освен това горепосочените разходи не включват вътрешните военни разходи на Алианса. Германия например купува израелската система за противовъздушна отбрана Arrow за 3,5 млрд. долара. Полша реши да закупи нови системи за противовъздушна отбрана Patriot на стойност 15 милиарда долара и ударни вертолети Apache на стойност 12 милиарда долара от американския отбранителен изпълнител Boeing. Тя възнамерява да харчи 4% от БВП за отбрана - много повече от съюзниците си в НАТО, с изключение на самите САЩ. Всъщност само 8 от 30 страни отговарят на установения стандарт за 2% от БВП харчене за отбрана в Алианса. Още: Украинската армия обяви, че си е възвърнала още земи край Работино

Война на сателити

НАТО предостави на Украйна и разузнавателна информация за въздушно наблюдение и целеуказване с дронове и самолети за контролиране на небето над Черно море в международното въздушно пространство.

Тази поддръжка – и благодарение на Starlink на Илон Мъск, данните се предават на живо директно към смартфоните на командирите – значително увеличи ефективността на интелигентни оръжия като HIMARS. В същото време наблюдението отгоре направи възможно проследяването на движенията на руските войски и предвиждането на възникващи конфликтни горещи точки - нещо немислимо преди. Още: Мъск наредил спиране на Starlink за украинците близо до Крим, разкрива нова книга

Уви, в пълномащабна война НАТО може незабавно да загуби това предимство: руснаците или всеки друг голям противник ще започне да унищожава разузнавателни средства дори в международното въздушно пространство.

Освен това дори модерното оборудване е потенциално уязвимо, което ще стане лесна плячка за китайски или руски антисателити.

САЩ от своя страна ще се опитат да направят същото с руски или китайски сателити. Това означава, че местното наблюдение и насочване, предимно чрез дронове, ще играят ключова роля. И тук руснаците се адаптираха добре, въпреки че започнаха конфликта със слаби възможности в тази област.

Още: Мнение от САЩ: На Украйна може да й остават само 30 дни за контраофанзивата

Русия е разработила и свързала в мрежа дронове „Орлан“, които не само „виждат“ цели, но и ги заглушават. Освен това Русия въведе подобрени възможности за електронна война на бойното поле.

Въпреки че Украйна също има редица доста прилични системи за електронна война, руснаците изглеждат по-умели в тази област и са въвели редица нови разработки на бойното поле, които вече са доказали своята ефективност, пише Asia Times.

Изглежда, че руснаците са научили много по време на войната в Нагорни Карабах, където техните заглушители се оказаха неефективни. Сега обаче те са се научили да побеждават „умните“ оръжия. Руското министерство на отбраната постоянно докладва за неутрализиране на системи Himars и други „интелигентни“ оръжия и дронове и то често с помощта на електронна война.

Оборудването на НАТО 

В същото време НАТО е по-слабо оборудвано за борба с дронове, но дори и за борба с ракети със среден и голям обсег. Това отчасти се дължи на погрешното разпределение на средствата: на противовъздушната отбрана по принцип не беше обърнато нужното внимание и основният акцент беше върху стратегическите ядрени заплахи.

И дори в тази област покритието на ПВО в Европа далеч не е оптимално. Освен това системите за противовъздушна отбрана на НАТО не са свързани в мрежа или „пригодени“ за идентифициране на заплахи и неутрализиране на най-смъртоносните.

САЩ също нямат добра ПВО. Липсва им защита не само от стратегически балистически ракети, но дори и от тактически. Сега Съединените щати започнаха да решават проблема с дронове. Руснаците в Украйна вече използват съвместни атаки, при които дроновете се допълват от крилати ракети, планиращи бомби и различни примамки. Всичко това създава големи затруднения на наземните системи за ПВО.

Колкото по-автономни стават оръжията, толкова по-остра става заплахата от смесени безпилотни атаки. Това ще бъде предизвикателство за изкуствения интелект в бъдеще. Е, ще почакаме и ще видим.

Същото може да се каже и за танковете. Широко рекламираните германски "Леопард"-и бяха успешно посрещнати от руснаците в Украйна. Защо? Първо, "Леопард"-ите, въпреки всичките си модерни брони, нямат ефективна защита срещу дронове. Страхувайки се за тяхната сигурност, украинците започнаха да им инсталират пленена руска динамична броня заедно със стоманени „клетки“ отгоре, за да ги предпазят от въздушни заплахи. Още: Танк "Леопард" принуди два руски танка да отстъпят (ВИДЕО)

Активна защита

Армията на САЩ знае, че отговорът е активна защита. Тя няма да ви спаси от противопехотни мини и тежка артилерия, но все пак ще ви предпази от противотанкови оръжия, минометни мини и снаряди.

Американската армия закупи точно 100 копия от доказаната израелска система Trophy, но след това реши да разработи своя собствена алтернатива. Това ще отнеме още няколко години, но засега американските танкове също остават без допълнителна защита срещу дронове.

За справка: макар руснаците да твърдят, че техните танкове имат системи за активна защита, техните машини в Украйна нямат такава. Вярно, че всички имат реактивна броня, макар и предимно от първо или в най-добрия случай второ поколение.

Част от проблема за САЩ и НАТО е вкорененото убеждение, че руснаците няма да могат да се адаптират към нови видове война. Те обаче не само се адаптираха, но и внедриха нови поколения оръжия, които вече се доказаха на бойното поле. Това са авиационни мини, които пречат на въоръжените сили на Украйна да прочистят пътищата за настъпление на своите войски, и високоточни бомби, и точни удари на хиперзвукови ракети по военна и гражданска инфраструктура.

Във всяка война, рано или късно, има огромна нужда от боеприпаси и замяна на използваните оръжия. Конфликтът в Украйна изчерпа арсеналите и запасите на НАТО за други извънредни ситуации.

И накрая, както каза президентът на Raytheon, редица компоненти и резервни части зависят от доставки от Китай. А наскоро китайците започнаха да ограничават износа на електроника и други стоки (включително редкоземни метали) за САЩ и Европа. Още: НАТО подготвя най-голямото си военно учение след Студената война

Дори ако войната в Украйна приключи утре, САЩ и НАТО ще продължат ли да увеличават разходите за отбрана, редовно ли ще попълват арсеналите и да модернизират оръжията? Готови ли са САЩ да променят новата система за доставки, да приемат достъпни чуждестранни оръжия и да прилагат разумни мерки за спестяване на разходи? Това ще доведе ли до неизбежен преглед на всички европейски политики и стратегии?

Войната в Украйна е може би към своя край. Рано или късно отношението неизбежно ще се промени. Сегашното поколение лидери в Европа и САЩ ще избледнее и ще остане на заден план. Какво ще последва ли? Витае чувството, че пророчеството вече е написано и всичко вече е предопределено.

Автор: Стивън Брайън е старши научен сътрудник в Центъра за политика на сигурност в Йорктаунския институт.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com