Румънският здравен министър призова гражданите да се снабдят с йодни таблетки заради АЕЦ "Запорожие"

8014
Румънският здравен министър призова гражданите да се снабдят с йодни таблетки заради АЕЦ "Запорожие"
Снимка: Getty Images

Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила призова днес румънците на възраст под 40 години да отидат "възможно най-скоро" до личните си лекари или до аптеките, за да си вземат таблетки калиев йодид, съобщи телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила призова днес румънците на възраст под 40 години да отидат "възможно най-скоро" до семейните си лекари или до аптеките, за да си вземат таблетките калиев йодид, съобщи телевизия Диджи 24.
Призовавам всички, всички хора на възраст под 40 години, да отидат възможно най-скоро при семейния лекар, от когото да получат рецепта за таблетки калиев йодид", каза Рафила днес в отговор на журналистически въпрос.
Министърът добави, че в цялата страна има 2500 аптеки, в които тези хапчета се предлагат и хората могат да ги вземат безплатно с рецепта.
Запитан дали има търсене на йодните таблетки, здравният министър не даде категоричен отговор. Той посочи обаче, че с изострянето на обстановката в Украйна е възможно търсенето да се увеличи. 
Изявлението идва в момент, когато руските сили отново бомбардираха атомната електроцентрала "Запорожие" в Украйна. По данни на украинските власти при нападението в неделя са били поразени три радиационни датчика, отбелязва Диджи 24.
Таблетките калиев йодид трябва да се приемат само от лица под 40 години в случай на ядрена авария в рамките на 24 часа след аварията, напомня телевизията.Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила призова днес румънците на възраст под 40 години да отидат "възможно най-скоро" до личните си лекари или до аптеките, за да си вземат таблетки калиев йодид, съобщи телевизия Диджи 24, цитирана от БТА.

Министърът добави, че в цялата страна има 2500 аптеки, в които хапчетата се предлагат и хората могат да ги вземат безплатно с рецепта.

Запитан дали има търсене на йодните таблетки, Рафила не даде категоричен отговор. Той посочи обаче, че с изострянето на обстановката в Украйна е възможно търсенето да се увеличи.

Зеленски: Никой не е в безопасност, докато Русия обстрелва Запорожската АЕЦ

Никой по света не може да се чувства в безопасност, докато Русия обстрелва Запорожската атомна електроцентрала. Украинският президент В...

Таблетките калиев йодид трябва да се приемат само от лица под 40 години в случай на ядрена авария в рамките на 24 часа след аварията.

Изявлението идва в момент, когато руските сили отново бомбардираха атомната електроцентрала "Запорожие" в Украйна. По данни на украинските власти - при нападението в неделя са били поразени три радиационни датчика. 

Руснаците са поразили площадката на АЕЦ-а непосредствено до сухото хранилище за отработено ядрено гориво на станцията. Очевидно са се прицелили конкретно в ядрените контейнери, които се съхраняват на открито в близост до местата на обстрела. Става въпрос за 174 контейнера, всеки от които съдържа 24 касети с отработено ядрено гориво, поясниха от украинския държавен оператор "Енергоатом".

ООН призова за край на стрелбата по АЕЦ "Запорожие", който се контролира от руските сили и те го използват като прикритие, за да не могат да бъдат обстрелвани от украинците. Използват АЕЦ-а обаче и като лост във военните действия, като нанасят удари и опитват да прехвърлят вината на Киев, както вчера.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа