Русия и Турция: парите са по-важни от любовта

11536
Русия и Турция: парите са по-важни от  любовта
Меденият месец между Москва и Анкара можеше да продължи безкрайно, ако не беше конфликтът около Сирия

За 3 декември е насрочено посещението на руския президент Владимир Путин в Турция. В последно време отношенията между Москва и Анкара са помрачени от различните позиции относно сирийския конфликт.

Но икономическото сътрудничество се развива доста успешно, отбелязва "Дойче Веле".

Путин играе игра с високи залози

Когато Владимир Путин уволни своя министър на отбраната Анатолий Сердюков, който беше един от тримата държавни чиновници с достъп до ...

Лесно можем да си представим, как е реагирал на 10 октомври руският президент Владимир Путин на съобщението, че Турция и принудила сирийски самолет, летящ от Москва, да кацне в Анкара. Подозренията на турските власти, че на борда на лайнера е имало оръжие за сирийския диктатор Башар ал Асад, не се потвърдиха. Турските медии съобщиха, че товарът се е състоял от "електрически кабел".

Вероятно, това е било случайно съвпадение, но няколко часа преди инцидента Путин отмени своята визита в Турция. Сега той трябва да лети в Анкара за участие в третото заседание на руско-турския Съвет за сътрудничество.

НЕРАЗТРОГНАТ БРАК НА ВЗАИМНОИЗГОДНА ОСНОВА

По време на Студената война СССР и Турция принадлежаха към различни лагери. А през 90-те години между Москва и Анкара се разгърна съперничество за влияние в региона. След идването на Владимир Путин на власт отношенията започнаха да се нормализират. Днес годишният стокообмен между страните възлиза на 35 милиарда долара. През 2015 той трябва да достигне 100 милиарда.

Давутоглу зове за сътрудничество между турците и арабите

Турският външен министър Ахмет Давутоглу призова арабските страни да обединят усилията си с Турция за решаване на регионалните кризи и ...

Ето само няколко факта. Турция е вторият по големина купувач на руски природен газ. Тя зависи на 60% от руските доставки. Първата в Турция атомна електроцентрала на стойност 20 милиарда долара ще се строи от руската компания "Атомстройекспорт". През миналата година страната е посетена от 4 милиона руски туристи. "Сбербанк" купи за 3,5 милиарда долара турската "Денизбанк", която беше собственост на белгийската група "Дексия". Накрая, през последните 20 години турските компании печелят добре от износа на стоки и строителство на руския пазар.

СИРИЙСКАТА ЛЪЖИЧКА КАТРАН В КАЦАТА С МЕД

Меденият месец между Москва и Анкара можеше да продължи безкрайно, ако не беше конфликтът около Сирия. Турският външен министър Ахмет Давутоглу, без да се стеснява, поиска да се "окаже натиск върху тези, които подкрепят Сирия, и да бъдат изолирани". В Москва това изказване не остана незабелязано. Напрежение в отношенията добави и натовското решение за разполагане на турската граница със Сирия комплекси за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Целият конфликт около Сирия показва, че Турция до такава степен е заинтересувана от укрепването на своята роля на регионална сила, че е готова даже да си поиграе с нервите на Русия.

Въпреки това страните се стремят да не изострят ситуацията. Руският новинарски портал Turkrus.com пише, че Путин отива в Анкара в сложен период и това свидетелства, колко важна е за Русия Турция. В Москва се отказаха от старата представа, че Турция е "американският жандарм" в региона, след като през 2003 Анкара не се подаде на натиска на Вашингтон и отказа да изпрати свои военни в Ирак. А турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган призна в интервю за вестник "Хюриет Дейли Нюз" в края на ноември, че Русия играе ключова роля в конфликта около Сирия.

Русия пое председателството на Г-20

Русия пое председателството на Г-20 - неформалното обединение на най-големите икономики в света. В специално обръщение към останалите ...

Най-лаконичната и най-точна оценка на днешните руско-турски отношения даде президентът на строителния концерн Renaissance Construction Company Ерман Ълъджък, който в интервю за вестник "Миллиет" ги определи като "католически брак": партньорите могат да се карат, но при католическия брак няма развод.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа